Gündem
  • 29.6.2007 15:03

MGK’YI KİLİTLEYEN İŞTE O DİYALOG...

ŞAMİL TAYYAR/ STAR

MGK’yı kilitleyen işte o diyalog

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, randevu alıp Çankaya Köşkü’ne çıkıyor. Çantasından çıkardığı bir dosyayı Sezer’e sunuyor. Dosyada, büyükelçiler kararnamesinin taslağı var. Sezer, şöyle bir bakıyor, sonra ‘Teşekkür ederim, bende kalsın. İncelemem lazım’ diyor.


Gül, şaşırıyor. Oysa onun niyeti, taslak metindeki isimler üzerinde istişare yaparak, o toplantıda kararnameye son şeklini vermek. Sezer dosyayı almak isteyince, Gül, o mahcup edasıyla devreye giriyor: ‘Efendim. MGK Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan’ın Londra’ya atanması da söz konusu. Burada konuşuruz diye yazmadık ama yerine Polonya Büyükelçimiz Sayın Ecvet Tezcan’ı düşünüyoruz.’

Sezer, tereddütsüz ‘Hayır, olmaz’ diyor. Büyükelçiler kararnamesi üzerinde görüş belirtmeden inceleme için süre isteyen Sezer’in bu konudaki kesin tavrı dikkat çekiyor. Birkaç saniye sonra Sezer’in neden bu kadar kararlı olduğu anlaşılıyor: ‘Bu görev için Almanya Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik’le çalışmak ister misiniz?’

Başbakan Erdoğan’ın Almanya ziyareti sırasında bir Türk vatandaşının sorusu üzerine eleştirdiği büyükelçinin MGK Genel Sekreteri olarak önerilmesi, cevabı önceden belli bir soru gibiydi. Gül özür diliyor: ‘Efendim, takdir edersiniz ki, bizim sayın Mehmet Ali İrtemçelik’le çalışmamız çok zor.’

Bu diyaloglar sonraki görüşmelerde benzer şekilde devam ediyor. Dışişleri, iki isim daha öneriyor: Feridun Sinirlioğlu ve Ünal Çeviköz. O tarihte biri Telaviv, diğeri Bağdat Büyükelçisi. Sezer, İrtemçelik’te ısrarlı, ‘Nuh’ diyor ‘Peygamber’ demiyor.

Yukarıdaki diyalogun üzerinden yaklaşık 6 ay geçti. Aylar sonra olsa da MGK krizinin sır perdesini araladık ama durum çok vahim. MGK Genel Sekreteri’nin görev süresi 5 ay önce doldu, Londra için gün sayıyor. Üstelik, İngiliz Kraliyeti’nden agremanı (uygunluk) bile geldi. Londra Büyükelçisi Akın Alptuna yaş haddinden emekliye ayrıldı, 5 hafta önce koltuğunu boşalttı.

Maalesef, MGK gibi kritik bir kurumun en üst düzey bürokratik ataması, Çankaya’ya takılmış görünüyor. Üstelik ‘veto’ edilen tüm isimler, iktidar partisinin arka bahçesinde yetişmiş değil, aksine yıllarını mesleklerine adamış çok başarılı diplomatlar.

Bakalım, zirvedeki bu inat daha ne kadar sürecek...


Özel temsilcilik kaldırılıyor


Türkiye, ABD ve Irak arasında üçlü bir yapıda sürdürülen terörle mücadeledeki özel temsilcilik uygulamasının istenen sonuçları vermediği ortada. Maalesef, hem ABD hem Irak, sözlerinde durmadılar.

Son dönemde ise ilişkiler neredeyse askıya alınmış durumda. Edip Başer’in yerine özel temsilci olarak atanan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Rafet Akgüner ile muhatabı ABD’li Joseph Raltson bu süreçte sadece bir defa telefonla görüştüler.

Raltson, telefonla aradığında Akgüner’i yeni görevinden dolayı kutlamış ama Türkiye’ye gelmeyi seçim sonrasına bırakmış. Demiş ki: ‘Şu aşamada gelmemin pek faydası olmaz. Sizler de seçimlere hazırlanıyoruz. Seçimden sonra programa bakarız.’

Ayrıca duyduk ki, Raltson da kendi amirlerinden pek memnun değilmiş. Kendisine gerekli bilgi ve dokümanların verilmediğinden şikayetçiymiş. Raltson da yarın bırakıp gider mi bilmem ama Türkiye’nin bu konuda yeni bir hazırlık içinde olduğunu söylemeliyim.

Yeni özel temsilcimiz Akgüner’in bakanlıktaki görev süresi yıl sonunda doluyormuş. İddiaya göre, bu atama geçici olarak yapılmış. Şimdiden duyuralım; Böyle giderse özel temsilcilik tamamen ortadan kaldırabilir, hazırlıklar başladı bile.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:48

İLGİLİ HABERLER