Gündem
  • 21.8.2009 08:47

MGK'DAN AÇILIMA TAM DESTEK!...

‘Demokratik açılım’ın gündem maddesi olduğu MGK’dan hükümete destek geldi. Açılıma önceki toplantılarda yapılan değerlendirmeler ışığında başlandığı belirtilen MGK bildirisinde, “çalışmanın devam etmesi” tavsiye edildi

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) hükümete, Kürt sorununa ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda başlatılan “demokratik açılım” çalışmalarının devam ettirilmesi yönünde tavsiyede bulundu. MGK ayrıca, çalışmaların kurulun önceki toplantılarında yapılan değerlendirmeler ışığında başlatılmış olduğunu duyurarak, “demokratik açılım” çalışmasının bir devlet projesi olduğu mesajını verdi.
MGK’nın ağustos toplantısı dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında Çankaya Köşkü’nde yapıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, toplantı öncesinde MGK üyesi bakanlarla Başbakanlık’ta toplantı yaptı. Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ da, kurul üyesi komutanlarla Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda öğle yemeği yedi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, önceki gün Gül ile Başbuğ’u ziyaret ederek temaslarıyla ilgili olarak bilgi vermişti.

Açılım birinci madde
6 saat 40 dakika süren toplantının birinci gündem maddesini, hükümetin demokratik açılım çalışması oluşturdu.
Siyasi partiler, işveren örgütleri, sendikalar, meslek kuruluşları ve bazı derneklere yaptığı ziyaretlerle ilgili olarak kurulu bilgilendiren Atalay, farklı kesimlerle yaptığı görüşmelerden edindiği izlenimleri de kurula aktardı.
Kurulun asker üyelerinin bireysel-kültürel hak ve özgürlüklerle ilgili açılımları destekleyici yönde görüş ifade ettikleri, ancak bunun üniter devletin temel yapısını bozabilecek bir nitelikte olmaması gerektiğine dair hassasiyetlerini de dile getirdikleri öğrenildi.
Toplantıdan sonra yayımlanan bildiride de demokratik açılım konusunda şu ifadeler yer aldı:
“Toplantıda, Türkiye’nin güvenliğini yakından ilgilendiren önemli iç ve dış gelişmeler gözden geçirilmiştir. Bu bağlamda, kurulun önceki toplantılarında yapılan değerlendirmelerin de ışığında; devletimizin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü pekiştirmek, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığı eşgüdümünde yapılan çalışmalar hakkında kurula bilgi sunulmuş ve çalışmaların devamı tavsiye edilmiştir.”
Bildiride, açılım çalışmasının önceki MGK’da yapılan değerlendirmeler ışığında başlatılmış olduğu duyurularak, demokratik açılım çalışmasının bir devlet projesi olduğu mesajı verildi. Irak’taki durumun da değerlendirildiği kaydedilen bildiride şu ifadelere yer verildi: “Türkiye-Irak-ABD arasında oluşturulan üçlü mekanizma sürecindeki gelişmeler gözden geçirilmiş, Iraklı gruplarla yapılan temasların yararına işaret edilmiş, Türkiye- Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı hazırlıkları hakkında bilgi alınmıştır.”

Komutanların vedası
Afganistan’daki son durumun da değerlendirildiği MGK’ya 30 Ağustos’tan itibaren emekli olacak Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu son kez katılarak kurul üyelerine veda etti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:37

İLGİLİ HABERLER