Sağlık
  • 17.9.2020 23:51

Mide asidi önleyici ilaç kullananlar için Covid-19 uyarısı

Corona virüse bağlı olarak gelişen Covid-19 hastalığına yakalanma riskini artıran ilaçları, American Journal of Gastroenterology Dergisi'nde yayımlanan bir araştırma ortaya koydu. Bu araştırmaya göre mide asidi önleyici ilaçlar, Covid-19'a yakanlanma riskini artırıyor. Çünkü bu ilaçlar, mide asit miktarını azaltarak bağırsaklarda bakteriyel ve viral enfeksiyon riskini artırıyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi, Geriatri Uzmanı Prof.Dr. Mehmet İlkin Naharcı, asit önleyici mide ilaçları ve Kovid-19 riskine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Helikobakter pylori tedavisinde de kullanılıyor

Asit önleyici mide ilaçlar, mide-bağırsak ülseri ve reflü tedavisinde, ağrı kesici ilişkili bağırsak çeperi hasarının önlenmesinde kullanıldığını anlatan Naharcı, "Ayrıca helikobakter pylori (ülser-gastrik mikrobu) bakterisinin tedavi şemasında bulunuyor" bilgisini verdi.

Mide asidi önleyici ilaçlar bu sorunlara yol açabilir

Naharcı, bu ilaçların toplumda kullanılma oranının yüksek olduğunu belirterek kişide kemik kırıklarını artırabileceği, böbrek yetmezliği ile ilişkili olabileceği, vitamin B12 ve magnezyum emilimini azaltılabileceği, mide ve bağırsaklarda enfeksiyonlara zemin hazırlayabileceğine dair bilimsel yayınlar bulunduğunu söyledi.

Mide asidi azaldığında corona virüs riski artıyor

Prof.Dr. Naharcı, "Bu ilaçlar, özellikle mide asit miktarını azaltarak bağırsaklarda bakteriyel ve viral enfeksiyon riskini artırıyor, bağırsak sistemine geçen mikropların da önce bağırsakta sonra da akciğerde zatürre gibi diğer organlara yayılarak enfeksiyon yaptığı öngörülüyor" ifadelerini kullandı.

Naharcı, "Ağustos 2020'de American Journal of Gastroenterology Dergisi'nde yayımlanan bir araştırmada, asit önleyici ilaç kullanımının Covid-19'a yakalanma riskiyle ilişkisi değerlendirildi" diye konuştu.

İlaç kullanımı arttıkça risk de artıyor

Prof.Dr. Naharcı, araştırmaya, 50 binin üzerinde kişinin katıldığını belirterek şunları söyledi:

"Çalışma ile günde tek doz 'asit önleyici ilaç' kullanımı Covid-19 riskini iki katın üzerinde artırırken iki doz kullananlarda bu riskin dört kata yakın arttığı gözlemlendi.

Sonuçlar, bu ilaçların kullanımının Covid-19'a yakalanma riskiyle bağlantılı olabileceğine işaret ediyor."

'Mutlaka hekim bilgisi ile kullanın'

Naharcı, bu ilaçların mutlaka hekim bilgisi ile kullanılması gerektiğine işaret ederek, "Bu nedenle sadece tespit edilmiş tıbbi bir neden varsa hekim kontrolünde ve en düşük etkin dozda kullanılmalarının gerekli olduğu araştırmacılar tarafından ifade edildi" dedi.

Güncellenme Tarihi : 17.9.2020 23:57

İLGİLİ HABERLER