Gündem
  • 17.4.2019 09:44

Milletin adamı Turgut Özal’ı dualarla anıyoruz

Türkiye’nin bugünlere gelmesinde büyük pay sahibi olan 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ı Hakk’a irtihalinin 26. yıldönümünde dualarla yâd ediyoruz. 17 Nisan 1993’te şüpheli bir ölümle ebedi aleme göçen Özal’ın ölümünün üzerindeki sır perdesi hâlâ aralanamadı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ı ebedi aleme göçüşünün 26. sene-i devriyesinde özlem ve dualarla yâd ediyoruz. 12 Eylül cuntasının hüküm sürdüğü bir dönemde, başbakanlık koltuğuna oturan ve Türkiye’nin sivilleşme sürecinde kilit bir rol oynayan Özal, Cumhurbaşkanı olarak görev yaptığı dönem içerisinde olağanüstü başarılı işlere imza attı. İslami değerlere olan saygısı ve bağlılığı nedeniyle millet nezdinde her zaman itibar gören Özal, ölümünün üzerinden çeyrek asırdan fazla bir zaman geçse de halkımızın gönlündeki yerini koruyor. Vizyoner ve atak kişiliği sayesinde Türkiye’nin teknolojik atılımlar yapmasını sağlayan Özal, fikirleriyle de ufuk açtı. 17 Nisan 1993 günü ani bir şekilde Hakk’a yürüyen Özal’ın ölümünün üzerindeki sır perdesi aralanamadı. Topkapı’daki anıt mezarında medfun bulunan Özal’ın kabri her gün yüzlerce kişi tarafından Fatiha okunmak için ziyaret ediliyor.

Sandalyesiz bakan deniyordu

Özal, ilk adımı 1977 genel seçimlerinde Milli Selamet Partisinden İzmir Milletvekili adayı olarak attı. Özal, bu denemesinde milletvekili seçilemedi. Turgut Özal, 1979 sonlarına doğru Başbakanlık Müsteşarı olarak atandı. Aynı dönemde Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarlığı görevini de vekaleten yürüten Özal, bu özelliğiyle hem DPT Müsteşarlığı hem de Başbakanlık Müsteşarlığı yapmış Türkiye'nin tek başbakanı ve cumhurbaşkanı oldu. Türkiye ekonomisini liberalleştirmeyi hedefleyen ve "24 Ocak Kararları" olarak bilinen geniş çaplı programın hazırlanmasında önemli rol oynayan Özal, o dönemde gösterdiği etkinlik nedeniyle "sandalyesiz bakan" sıfatını aldı.

Anavatan Partisi’ni kurdu

20 Mayıs 1983'te Anavatan Partisini kuran Özal, aynı yıl yapılan genel seçimde partisinin birinci gelmesi üzerine 45. Hükümeti kurmakla görevlendirildi. 1983'ten 1991'e kadar aralıksız olarak tek başına iktidarda kalmayı başaran Anavatan Partisi, 1996 ile 2002 yılları arasında da çeşitli koalisyon hükümetlerinin içinde yer aldı.

Silahlı saldırıya uğradı

Bu dönemde yaptığı reformlarla adından söz ettiren Özal'ın 1988'de uğradığı silahlı saldırı Türkiye'nin gündemi oldu. Suikastı düzenleyen Kartal Demirağ, 4 yıl hapis yattıktan sonra Özal tarafından 1992'de affedildi.

19 yıl sonra mezarı açıldı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kaya Toperi ve Başyaveri Kurmay Albay Arslan Güner'e 10 sayfalık bir Kürt raporu hazırlatan Özal, ANAP Milletvekili Adnan Kahveci'yi bu konuda yeni bir rapor hazırlamak üzere görevlendirdi. Turgut Özal'ın, sorunun çözümüne ilişkin çabaları, 17 Nisan 1993'te vefat etmesiyle sonuca ulaşamadı. Ölümünden 19 yıl sonra 2012'de "cinayet sonucu öldüğü" yönündeki iddialar nedeniyle otopsi yapılması için Özal'ın mezarı açıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, otopsi raporuna göre, mevcut bilgi ve bulgularla Özal'ın kesin ölüm sebebinin tespit edilemediğini bildirdi.

YENİ AKİT

Güncellenme Tarihi : 17.4.2019 09:45

İLGİLİ HABERLER