Eğitim
  • 14.5.2004 01:15

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI 15 İMAM HATİP LİSESİNİ KAPATMA KARARI ALDI

Milli Eğitim Bakanlığı, öğrenci yokluğu sebebiyle 15’i imam hatip, 14’ü diğer branşlardan toplam 29 meslek lisesini kapatma kararı aldı. Bu kararla tarihinde ilk kez imam hatip lisesi kapatılmış oluyor.

Bakanlık verilerine göre; kapatılmasına karar verilen imam hatip liselerinin bazılarında kayıtlı hiçbir öğrenci yok. Bir kısmının ise birkaç öğrencisi var. Öğrencisi bulunmadığı için de binaların bazıları askeriye, emniyet birimleri gibi devlet kurumları ile Diyanet ve farklı türdeki okullar tarafından kullanılıyor.

Kapatılacak okullardan biri devlet-millet işbirliği ile ikisi de vatandaşın kurduğu dernekler tarafından yaptırılmış. Ayrıca 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra askeri yönetimin bilgisiyle açılan Tunceli, Afyon-Dazkırı, Isparta-Atabey ve Malatya-Pötürge İmam Hatip liselerinin kapatılacak olması dikkat çekiyor. Bakanlık raporuna göre, kapatılacak okulların birçoğu genel lise, ilköğretim veya üniversitelere tahsis edilecek. Diğer taraftan bakanlık, imam hatiplerle birlikte farklı türdeki başka meslek liselerini de kapatacak. Bu liselerin bazılarında hiçbir öğrenci bulunmazken, bazılarında 30'un altında öğrenci öğrenim görüyor.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, imam hatip ve ticaret meslek liselerinin öğrencisi olmadığı için kapatılacağını, binalarının ise ihtiyaç duyulan diğer lise veya ilköğretim okulları için kullanılacağını söyledi. Binaların kutsal olmadığını vurgulayan Çelik, meslek liselerinde 10 bin dersliğin boş olduğunu, genel liselerde ise 12 bin dersliğe ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Çelik, boş duran binaları ve atıl kapasiteyi değerlendirmek zorunda olduklarını belirtti. MEB tarafından hazırlanan raporda mesleki eğitimin ortaöğretim içindeki payının son 5 yılda yüzde 45,7'den yüzde 31,4'e gerilediği bildirildi. Bakanlığın 2003 -2004 eğitim-öğretim yılı istatistiklerine göre, mesleki ve teknik liselerde toplam 1 milyon 129 bin 481 öğrenci öğrenim görüyor. Mesleki ve teknik eğitim, kendi içinde erkek teknik öğretim, kız teknik öğretim, ticaret ve turizm öğretimi, din öğretimi, özel eğitim, özel öğretim ve Anadolu sağlık meslek lisesi ile diğer bakanlıklara bağlı meslek liseleri şeklinde ayrılıyor.

Kapatılacak İHL'lerin kim tarafından yapıldığı ve açılış tarihleri şöyle: Afyon Dazkırı İHL (devlet-millet işbirliği, 1980-1981), Ankara Ayaş İHL (Diyanet Vakfı, 1995-1996), Ankara Nallıhan İHL (Diyanet Vakfı, 1995-1996), Burdur Çavdır İHL (devlet, 1993-1994), Burdur Yeşilova (Diyanet Vakfı-devlet, 1976-1977), Çanakkale Gelibolu İHL (devlet, 1977-1978), Erzincan Kemah (devlet, 1976-1977), Erzurum Merkez Mecidiye İHL (devlet-millet), Isparta Atabey İHL (dernek, 1980-1981), Kütahya Aslanapa (Diyanet Vakfı, 1995-1996), Malatya Pötürge İHL (devlet, 1980-1981), Nevşehir Derinkuyu İHL (Diyanet Vakfı, 1993-1994), Tekirdağ Muratlı (Diyanet Vakfı), Tunceli İHL (devlet), Şanlıurfa Viranşehir (dernek, 1992-1993)

Kapatılacak meslek liseleri Şanlıurfa Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Batman Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Bayburt Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Afyon Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Ankara Polatlı Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Hatay Antakya Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Mersin İsa Öner Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Mersin Tarsus Kasım Erenler Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Kırşehir Kaman Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Kırşehir (merkez) Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Mardin Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Adıyaman Atakent Çok Programlı Lisesi, Çanakkale Gökçeada Çok Programlı Lisesi, Aksaray Gülağaç Gülpınar Çok Programlı Lisesi, Afyon Dazkırı İmam Hatip Lisesi, Ankara-Ayaş İmam Hatip Lisesi, Ankara-Nallıhan İmam Hatip Lisesi, Burdur Yeşilova İmam Hatip Lisesi, Burdur Çavdır İmam Hatip Lisesi, Çanakkale Gelibolu İmam Hatip Lisesi, Erzincan Kemah İmam Hatip Lisesi, Erzurum Mecidiye İmam Hatip Lisesi, Isparta Atabey İmam Hatip Lisesi, Kütahya Aslanapa İmam Hatip Lisesi, Malatya Pütürge İmam Hatip Lisesi, Nevşehir Derinkuyu İmam Hatip Lisesi, Tekirdağ Muratlı İmam Hatip Lisesi, Tunceli İmam Hatip Lisesi, Şanlıurfa Viranşehir İmam Hatip Lisesi.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:12

İLGİLİ HABERLER