Gündem
  • 30.5.2006 08:49

MİLLİ EĞİTİM VAKFI'NDA BÜYÜK SAVAŞ!..

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in, "Davul benim boynumda, tokmak başkasında" diyerek, Milli Eğitim Vakfı (MEV) yönetimini ele geçirme girişiminde bulunmasının ardında, ’Milyonluk rant kavgası’ olduğu öne sürülüyor.

MEV Genel Kurulu’nda, YÖK eski Başkanı İhsan Doğramacı’nın da 25 yıllık vekalet geleneğini bozarak Çelik’e destek verdiği ortaya çıktı. Çelik, MEV Genel Kurulu’nda istediği listenin kazanması için bizzat kulis yaptı. Doğramacı, yaklaşık 25 yıldır Uygur Tazebay’a vekalet verirken, bu yılki Genel Kurul’da vekalet adresini değiştirdi. Doğramacı, bu yıl vekaletini Tazebay yerine MEB Müsteşar Yardımcısı Recep Işık’a verdi.

MEV Yönetim Kurulu’nun, 2 yıldır vakıf yönetim kurulunda başkan yardımcılığını yürüten Tazebay, "Vakfın, iştah kabartan bir mali birikim ve kaynağı var. Kavganın, altında yatan ana neden bu" dedi. 1984-1992 yıllarında da MEV Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Tazebay, "Böyle bir genel kurula rastlamadım" dedi.

BİR YILDIR UĞRAŞIYOR

Çelik’in, vakfı ele geçirmek için son bir yıldır büyük uğraş verdiğini iddia eden Tazebay, bunun nedenini açıklarken Ahmet Yesevi Vakfı ve Türkiye-Kırgızistan Dostluk Derneği’ni örnek verdi. Tazebay, "Buralarda uzun yıllardır yönetimdeyim, kimse yönetime talip olmuyor. Çünkü paraları yok" dedi. Tazebay, genel kurulda, başkanlık divanının oluşturulmasından oyların tasnifine kadar her işlemin ’usulsüz’ olduğunu öne sürdü ve "İstenilen oldu. Artık, 35 trilyonluk likit ve 100 trilyonluk gayrimenkul Çelik’in emrinde" dedi.


VAKFA YAZIK OLDU

Tazebay
, "Bu işin mali yönü. Bir de manevi yönü var ki, vakıf ve vakfa bağlı okullar" diyerek, vakıf yönetiminin yanısıra halen vakfa ait üç özel okulun geleceğinden endişe duyduğunu da dile getirdi. "Atatürkçü kimlikten sıyrılma" alarmı veren Tazebay, "Vakfa yazık oldu" dedi.

MİLLİ Eğitim Vakfı’nın Merkez Yönetim Kurulu Başkanlığı’na, AKP Kahramanmaraş Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil’in dayısı Muzaffer Doğan getirildi. Doğan’ın, AKP’den önce de genel müdürlük görevinde bulunduğunu, Teftiş Kurulu Başkanlığı’na getirilmesinde de yeğeni Pakdil’in ilgisinin olmadığını öne sürdüler. Doğan, "Vakfın, tarikatlara teslim edileceği, parasının AKP’nin seçim yatırımlarında kullanılacağı doğru değil. Bunun kefili benim" dedi. Vakıf Kurucu Üyesi, Talim ve Terbiye Kurulu eski Başkanı Prof.Dr.Galip Karagözoğlu, kongrenin iptali için dava açacaklarını söyledi. Milli Eğitim Vakfı’nın 35 milyon YTL nakit parası, 302 gayrimenkulu, 3 özel okulu bulunuyor. Yeni yönetim ilk iş olarak Vakıf Genel Müdürü Hüseyin Gül’ün görevine son verdi.

KİMİNLE RANT SAVAŞI, BAŞKAN BENİM

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "hile" iddialarını redderken, "rant kavgası" iddiasına da "Kiminle rant savaşı, vakfın genel başkanı benim. Milli Eğitim bakanıyım. Varsayın, oylama yapmadan, başkan seçmiş bile olsam garipsenmemeli" diye yanıt verdi. Bakan Çelik, "iktisadi işletmeler kurmuşlar, zarar etmiş. Nemaya dayanan kaynak, faizler düşünce kısır döngüye girmiş. Vakfın geliri, gideri belli. Neyin rantı? Yapamıyorsanız, yapanlara bırakırsın. Olay bundan ibaret" dedi.

/Kamuran ZEREN, Okan KONURALP, Saygı ÖZTÜRK - Hürriyet

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:07

İLGİLİ HABERLER