Gündem
  • 22.12.2020 11:27

Milli Muharip uçağımızın hangardan çıkış tarihi belli oldu

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir 'Milli Muharip Uçak (MMU) projesi tamamlanana kadar Türkiye'nin gelişmiş savaş uçağı ihtiyacı İHA'larla karşılanabilir mi?' sorusuna karşılık 'Mevcuttaki İHA'larımızın yanında çok daha büyük, daha fazla ve ağır mühimmat taşıyan, havadan havaya füze atan İHA'larımız yakında geliyor. Ayrıca MİUS dediğimiz insansız jet motorlu uçak projemiz olacak.' müjdesini verdi.

"S-400 İMZASI 2017'DEN ÖNCEYDİ, YAPTIRIMA GİRMEMESİ GEREK"

S400’un tamamen imhası veya kaldırılması durumunda CAATSA kalkar iddiası var. Bu olabilir mi?

Bu konuda bugüne kadar olan bütün süreci herkes biliyor. Neden S-400 almak durumunda kaldığımızı defalarca anlattık. Aldıktan sonra ortayol bulmakla ilgili çok konuştuk, çok söyledik. Bunun NATO'ya ne zararı olur, analiz yapalım, bize izah edin diye çok dedik. Bu süreci kamuoyuna da defalarca anlattık. Sonuçta bu ürün alındı ve kullanıcıya, yani MSB’ye verildi. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda iradesi açık ve net. Bu arada biz S-400'ün imzasını 2017 öncesinde attık, bu anlamda yaptırım kapsamına da aslında girmemesi gerekiyor. Ancak sürecin imza sonrası adımlarının da yaptırım gereken işlemler sınıfına gireceği iddiası ile yaptırıma girmesi gerektiği öne sürülerek bu işlem yapıldı.

F-35’TEKİ SON DURUM NEDİR? TÜRK ŞİRKETLER PARÇA ÜRETİMİNE DEVAM EDİYOR MU?

Aslında CAATSA'ya gelene kadar, ondan önce fiili olarak buna benzer durumları yaşadık zaten. CAATSA'da en azından kendi iç hukuklarını işlettikleri gibi kendi içinde yürüyen bir mantığa dayanan iddiaları var. F-35'te yaptıkları kendi iç hukuklarına bile aykırıydı. Bizim hukuki çalışmalarımız sürüyor. Türkiye program ortağı olarak üzerine düşeni her zaman yaptı. Türk şirketleri de parça üretimine an itibarıyla devam ediyor.

Resim

Yılın en uzun gecesi, bizim için en uzun mesai demek...

MİLLİ MUHARİP UÇAK PROJESİNDE DURUM NEDİR? MMU İLE İLGİLİ KONULARDA İNGİLİZLERLE OLAN GÖRÜŞMELER NE AŞAMADA?

MMU kendi rayında ilerliyor. TUSAŞ bu proje için yeni bir bina yaptı, çalışmaları sürüyor. 2023 yılında hangardan çıkarıp bütün dünyaya nasıl bir uçak olacağını göstereceğiz. Ardından bir dizi test ve sonrasında uçuşu olacak. Uçağın tasarımı konusunda İngiliz BAE'den mühendislik desteği almak üzere anlaştık ve bu faaliyet devam ediyor. Motor konusunda da Rolls Royce şirketinin Türkiye’de kurduğu bir JV kanalıyla motor tasarlayıp üretme teklifi oldu. Ancak bu teklifte fonlama, fikri mülkiyet ve üretim hakları gibi konuların detaylarında bazı anlaşmazlıklar oldu. Ama biz bir taraftan da yerli şirket olarak kurduğumuz TR Motor üzerinden tasarım çalışmalarını başlattık. TR Motor'un Rolls Royce ile işbirliği konusunda, biz çok makul şartlar ortaya koyduk, bizim dediğimiz şartlara gelirlerse işbirliği mümkün. Uçağın ilk test prototipleri dünyada mevcut iki motor üzerinden yapılacak. Bunlar planlanan milli tasarım yerli motora temel bazı özellikler açısından yakın motorlar olduğu için seçildi.

Güncellenme Tarihi : 23.12.2020 13:43

İLGİLİ HABERLER