Gündem
  • 28.12.2019 23:38

Milli tank Altay 2021'de yola çıkacak

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, “Bir müjde vermek istiyorum. 2021 yılında mayıs ayı içerisinde ilk tank Sakarya’da banttan inecek ve her ay ondan sonra 6 tane tank üretilmiş olacak” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Şampiyonlar Gecesi’ programına katıldı.

İlk tankın 2021 yılında banttan ineceğini söyleyen Yavuz, “Çok uzun süredir partinin kurulduğundan beri siyaset yapıyorum. Buradan da bir müjde vermek istiyorum. 2021 yılında mayıs ayı içerisinde ilk tank Sakarya’da banttan inecek ve her ay ondan sonra 6 tane tank üretilmiş olacak” dedi.

“Ayda 6 tane tank üretilmiş olacak” diye devam eden Yavuz, “İnşallah 2022 yılında da yerli otomobilimiz üretilmeye başlanacak. Kanal İstanbul’uyla, nükleer santrallerimizle ve sporcularımızla Türkiye bir marka ülke haline gelecek inşallah. Şimdi de öyle ama daha bir başka bir marka ülkeye dönüşeceğiz her alanda. O huzurlu güzellikler içerisinde sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde sizlerin katkılarıyla hep beraber yeni heyecanlara yolculuk yapacağız” diye konuştu.

Sakarya’nın Arifiye ilçesinde yer alan, zırhlı araç üretimi ve tank modernizasyonunda 45 yıldır milli tecrübe ve bilgi birikimini kullanan Birinci Ana Bakım Merkezi Müdürlüğü Fabrikası’nın ya da kamuoyunda bilinen adıyla Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirileceğine yönelik tartışmalara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yanıt geldi.

Ancak bir aydır devam eden tartışmalar yeni bir soruyu gündeme getirdi: Özelleştirme ve işletme hakkını özel bir şirkete devretmek arasındaki fark nedir?

Bu sorunun cevabını vermeden önce CHP ve İYİ Parti’nin “satılacak” diyerek karşı çıktığı, Erdoğan’ın bunun bir özelleştirme olmadığını anlattığı sürecin nasıl başladığını anlatmakta fayda var.

Tank Palet Fabrikası nedir?

Tank Palet Fabrikası, Arifiye ilçesinin Hanlıköy Mahallesi’nde 1 milyon 804 bin metrekarelik geniş bir arazi üzerinde yer alıyor.

Milli Prodüktivite Merkezi’nin son 10 yılda üç kez “En Verimli İşyeri” olarak tescil ettiği fabrika, dünyada ilk beş arasında.

Dünyanın en uzun süre dayanıklı tank paletlerini yüzde 100 milli kaynakla üreten, gündüz ve gece görüş dürbünleri ile Leopard 1 ve 2 tanklarının modernizasyonunu yapan fabrikanın en önemli ürünü zırhlı araç, Fırtına Öbüs’ün azami menzili 40 kilometre.

Fabrikada halen bir albayın komutasında 29 subay, 50 astsubay, 22 uzman çavuş, 112 memur ve 714 işçi çalışıyor.

Yasada nasıl yer aldı?

Savunma sanayiinde stratejik öneme sahip tesisin hukuki durumundaki değişiklikle ilgili ilk resmi beyan 20 Aralık 2018 Tarihli ve 30631 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı.

481 sayılı Özelleştirme İdaresi ile ilgili, Erdoğan’ın imzasıyla çıkan Cumhurbaşkanlığı kararında şu ifadeler yer aldı:

“…Fabrika, özelleştirme ile hedeflenen genel amaçların karşılanmasının yanı sıra; milli savunma sanayinde ülke kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasının sağlanması ile fabrikanın işletme verimliliğinin artırılması ve yeni iş/üretim imkânları oluşturmaya yönelik yatırımların özel sektör tarafından yapılması amacıyla;

Özelleştirme kapsam ve programına alınmasına,

Özelleştirme uygulamasının, işletme hakkının verilmesi yöntemiyle gerçekleştirilmesi ve işletme hakkı süresinin 25 yıl olarak belirlenmesine,

Fabrikada Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik mal ve hizmet üretiminin devamlılığının sağlanması ile Milli Savunma Bakanlığı’nın kontrolünde yeni yatırımların yapılması da dâhil olmak üzere, ihale dokümanında ve işletme hakkı sözleşmesinde yer alacak hususların

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve MSB tarafından belirlenmesine,

4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Kanunu’nun üçüncü ve geçici 29’uncu maddeleri gereğince karar verilmiştir.”

Karara göre özelleştirme işlemleri 31 Aralık 2019 tarihine kadar tamamlanacak.

Güncellenme Tarihi : 28.12.2019 23:45

İLGİLİ HABERLER