Spor
  • 30.3.2009 03:27

MİLLİLERİN TEK SEÇENEĞİ VAR!..

Türkiye kaybeder, Bosna da evinde Belçika'yı yenerse 2010 finallerine gitmemiz mucizelere kalacak...

2010 Dünya Kupası 5. Eleme Grubu'nda en büyük favorilerden biri gösterilen Türkiye, şimdi Güney Afrika'daki finallere katılamama tehlikesiyle karşı karşıya. Her ne kadar oynanan güzel futbol ve Fatih Terim'in felsefi açılımları, kulağa hoş gelen tablolar ortaya koysa da karşımızda hiç de iç açıcı bir tablo yok. İspanya yenilgisiyle grupta 3. sıraya gerileyen Milli Takım'ın bundan sonra finallere gidebilmesi için çok meşakkatli bir yoldan geçmesi gerekiyor.

KREDİLERİ TÜKETTİK

Grupta birinciliği büyük ölçüde garantileyen İspanya'yla oynadığımız maçlar her ne kadar kaderimizi belirleyecek gibi algılanmasa da Belçika ve Estonya beraberliğiyle kredisini tüketen Türkiye'nin kayıplarını İspanya karşısında telafi etmesi gerekiyor. Çünkü grupta hem Türkiye'ye hem de İspanya'ya kaybeden Bosna Hersek, diğer maçlarını kazanarak 9 puanla 2. sıraya yerleşti. Bosna bu çarşamba evinde Belçika'yı yener, Türkiye de puan kaybederse fark daha da açılacak.

EN AZ 1 PUAN ALMALI

Türkiye'nin İspanya karşısında en azından 1 puan alması gerekiyor. Bu 1 puan bile Belçika karşısında galip gelse de Bosna'yla aramızdaki farkın 4 puana çıkmasını önleyecek. Bu durumda 9 Eylül 2009'da Saraybosna'da oynanacak Bosna Hersek-Türkiye maçında Millilerimiz'in rakibini yenmesi halinde puanları eşitleme şansı olacak. Bosna Hersek'in gruptaki son maçını evinde İspanya ile oynayacak olması ise Türkiye'nin şansını daha da azaltıyor.

BOSNA’NIN AVERAJI İYİ

Ancak tersi bir durum olur, Türkiye çarşamba günü Ali Sami Yen'de kaybederse o zaman hesaplar iyice altüst olacak. İspanya önemli ölçüde grup liderliğini ilan edecek. Belçika'yı sahasında yenecek Bosna Hersek ise 12 puanı bulacak ve 8 puanda kalacak Türkiye için ikincilik yolunda yetişilmesi zor bir rakip olacak. Genel averaj kurallarının uygulandığı elemelerde Bosna Hersek'in Türkiye'ye karşı 10'a 2 bir üstünlüğünün bulunması da onlar için ayrı bir avantaj.

İKİNCİ ELEME OLMAYACAK

Gruplarda birinci sırayı alan takımlar doğrudan G.Afrika'daki finallere gidecek. Avrupa bölümünde yer alan 9 gruptaki en iyi 8 ikinci ise eleme maçı oynayacak. Bu elemeler sonunda 4 takım daha finallere gitme hakkı kazanacak. Şuanda artı 2 averaja sahip olan Türkiye, 9 grup içinde Litvanya ve İzlanda ile birlikte aynı averaja sahip en kötü takımlar arasında yer alıyor. Milliler'in Belçika ile deplasmanda oynayacak olması da ayrı bir handikap olarak dikkat çekiyor.

AVERAJ HESAPLAMASI

2010 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'ndeki averaj statüsü ise şöyle hesaplanıyor. Gruplarda en iyi ikinci belirlenirken öncelikle genel averaj dikkate alınacak. Bunun eşit olması halinde en çok gol atan takım daha önde sayılacak. Her ikisinde de eşitlik söz konusu olursa bu defa iki takım arasındaki maçlara yani ikili averaja bakılacak. Ancak bu averaj hesaplamaları yapılırken, 6'şar takımlı gruplarda son sırada yer alan takımla oynanan maçlar dikkate alınmayacak.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 23:40

İLGİLİ HABERLER