Gündem
  • 5.10.2020 00:22

Milyar dolarlık uçak gemilerini batıracak ATMACA geliyor

Atmaca'ya görünmezlik zırhı geldi: Yerli motor sayesinde üretimi ve ihracatını önündeki engeller kalkacak

Türk savunma sanayiinde dün tarihi bir gelişme daha yaşandı. Yerli ve milli imkanlarla üretilen Atmaca seyir füzesi, GPS'den bağımsız olarak atıldı ve en zorlu testi başarıyla geçmiş oldu. Uzmanlara göre, bu donanım sayesinde Atmaca seyir füzesinin 'elektronik harp sistemleri' ile durdurulması çok zor olacak. Atmaca için beklenen yerli motorun son aşamada olduğunu belirten Savunma Sanayi Analisti Kadir Doğan, "Fransız TR-40 Turbojet motoru ile uçuyordu. Bu motorun Atmaca ve SOM gibi kritik platformlarda kullanılması bize ciddi sıkıntılar yaşayabileceğimizi gösteriyordu. Yerli motor sayesinde ciddi kazanım elde etmiş olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Seri üretim için son aşamada olan Atmaca seyir füzesi, GPS’den bağımsız, kendi iç ataletsel navigasyon ünitesiyle atıldı ve hedefi tam isabet vurdu.

Özellikle uzun menzilli füzeler tüm tehdit unsurlarını yüzlerce km öteden bertaraf ediyor. Savunmadaki Türkler programının bu haftaki konuğu Türkiye'nin ilk deniz füzesi olarak da bilinen ATMACA. 10 yıllık çalışma sonunda bu yıl sonu teslimata başlanacak ATMACA füzesi ile hassas noktadan vurulması halinde bir uçak gemisi dahi batırılabilecek.

İstanbul’daki savunma fuarı IDEF’in en dikkat çeken silahlarından biri kasımda ilk test görüntüleri yayınlanan milli gemi savar füzesi ATMACA. Gemiden ateşlenen füze 250 km menzile ulaşabiliyor. ROKETSAN’ın bir yetkilisi ATMACA’nın gücünü anlatırken, “Bununla uçak gemisi bile batırabiliriz. Yeter ki hassas noktasından vurabilelim” dedi.

Yapımına 2009 yılında başlanan ve yaklaşık 10 yıllık bir çalışmanın sonunda geçen kasım ayında ilk test görüntüleri yayınlanan milli gemi savar füzesi ATMACA, İstanbul’daki IDEF’in en dikkat çeken ürünleri arasında yeraldı.

RF arayıcı başlığını ASELSAN’ın, atış kontrol sistemini ArMerKom’un, data-link donanımını ise METEKSAN’ın yaptığı ve 200 kilogramın üzerinde harp başlığına sahip yaklaşık 800 kiloluk ATMACA, su üzerindeki hedefleri yok etmek üzere gemiden ateşlenerek 250 kilometre menzile ulaşabiliyor.

Yeni Şafak'tan Atilla Diş'in haberine göre, ATMACA ile ilgili açıklamalarda bulunan ROKETSAN yetkilisi, suya çok yakın irtifada ve istendiğinde zikzak çizerek ilerleyen bu füzenin, gemilere hem doğrusal hem de düşey biçimde saldırabildiğini kaydetti. Buna göre ATMACA, tıpkı TÜBİTAK-SAGE üretimi seyir füzesi SOM’da olduğu gibi, hedefe yaklaştığı zaman daha yüksek bir irtifaya çıkarak hedef gemiye 'tepeden' dalış yapıyor. Bir savaş durumunda düşman gemileri hem ATMACA ile denizden hem de uçaktan atılan SOM’larla havadan vurulacak.

'DURDURMAK ÇOK ZOR

6 metre uzunluğundaki ATMACA, yetkiliye göre muadillerinin de çok önünde bir füze. "ATMACA, ABD yapımı Harpoon’lardan daha etkili. Bununla bir uçak gemisi bile batırabiliriz. Yeter ki hassas noktasından vurabilelim” diyen yetkili, aynı hedefe birkaç ATMACA’nın aynı anda gönderilmesi halinde bu saldırıyı durdurabilmenin düşman açısından neredeyse imkansız olduğunu bildirdi.

Seyir halindeyken hedef güncellemeye izin veren, yani bir düşman gemisine doğru fırlatıldıktan sonra görev iptali yapılıp başka bir gemiye yönlendirilebilen ATMACA, elektronik karıştırmaya karşı da yüksek düzeyde korumalı.

ROKETSAN, bütün gemilerin tek ekrandan yönetilebildiği HAVELSAN imzalı GENESİS-Avent sistemini kullanan korvet ve fırkateynlere konulacak ATMACA'nın karaya atılan versiyonu üzerinde de çalışmaya devam ediyor.

Seri üretim sözleşmesi imzalanan ve çok yakında envantere girmesi beklenen milli gemi savar füzesinde şimdilik Fransız TR40 motoru kullanılıyor. Ancak Kale Grubu, TR40’ın muadili (belki de daha iyisi) KALE-3500 turbojet motorunu yakında seri üretime almaya hazırlanıyor. Üretim gerçekleştiğinde hem SOM seyir füzeleri hem de ATMACA, yerli motorla uçacak.

Güncellenme Tarihi : 6.10.2020 00:12

İLGİLİ HABERLER