Gündem
  • 28.4.2016 14:43

Mimarlar Odası efsane mimar Zaha Hadid'i de engellemişti

Dünya çapında gerçekleştirdiği "Dekonstrüktivist" yapılarıyla tanınan Bağdat doğumlu ünlü mimar Zaha Hadid,  geçtiğimiz günlerde ABD'nin Miami kentinde 65 yaşında hayatını kaybetti.

Yaşayan en önemli mimarlardan biri olan Hadid, CHP ve Mimarlar Odası itiraz etmeseydi İstanbul'un Kartal ilçesini "Dubai" yapacaktı.

<ımg style="MAX-WIDTH: 100%; BORDER-TOP: 0px; HEIGHT: auto; BORDER-RIGHT: 0px; VERTICAL-ALIGN: middle; BORDER-BOTTOM: 0px; BORDER-LEFT: 0px" alt="Mimarlar Odası efsane mimar Zaha Hadid'i de engellemişti" src="http://i.cdn.ensonhaber.com/resimler/diger/d_8160.jpeg" width="600" height="270" itemprop="image">

 

<ıframe style="WHITE-SPACE: normal; WORD-SPACING: 0px; TEXT-TRANSFORM: none; COLOR: rgb(72,65,65); FONT: 15px/28px 'Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif; WIDOWS: 1; LETTER-SPACING: normal; BACKGROUND-COLOR: rgb(255,255,255); TEXT-INDENT: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px" height="351" marginheight="0" src="http://videonuz.ensonhaber.com/player/?ID=108642&w=620&h=351" frameborder="0" width="620" name="108642" marginwidth="0" scrolling="no" mozallowfullscreen="true" webkitallowfullscreen="true" allowfullscreen="true">

Zaha Hadid tarafından tasarlanan Kartal master planı bugüne kadar CHP'li meclis üyelerinin ve Mimarlar Odası'nın itirazlarıyla mahkeme tarafından 4 kez reddedildi. 2005'ten bu yana süreç şöyle ilerlemişti:

"TÜRKİYE'DE BÖYLE BİR PROJEYİ ÇİZECEK MİMAR YOK"

Kartal'da kentsel dönüşümü hayata geçirmek için Nisan 2005'te İBB ve Kartal Belediyesi tarafından ortaklaşa bir şehircilik atölyesi kurulmuştu. Kartal'da büyük vizyon projelerinin hazırlanması üzerine yola çıkılan organizasyonda Kartal'ın sahil şeridinin ve fabrika bölgesinin yeniden tasarlanarak hizmet alanına kaydırılması planlanıyordu. 550 hektarlık alan üzerinde oteller, sosyal alanlar, alışveriş merkezleri ve 1000 yat kapasiteli bir liman yapılması öngörülmüştü.

<ımg style="MAX-WIDTH: 100%; BORDER-TOP: 0px; HEIGHT: auto; BORDER-RIGHT: 0px; VERTICAL-ALIGN: middle; BORDER-BOTTOM: 0px; BORDER-LEFT: 0px" alt="Mimarlar Odası efsane mimar Zaha Hadid'i de engellemişti" src="http://i.cdn.ensonhaber.com/resimler/diger/l_3362.jpeg" width="600" height="270" itemprop="image">

Bunun üzerine 2006 yılının Mart ayında İMP tarafından Kartal Sanayi Bölgesi'nde Merkezi İş Alanları Planlaması adı altında uluslararası davetli yarışma açıldı. Aralarında Zaha Hadid, Massimiliano Fuksas gibi star mimarların bulunduğu 10 farklı yabancı mimarlık ofisinin davetli olduğu yarışmanın kazananı Zaha Hadid oldu. Yarışmaya Türkiye'den hiçbir mimarın davet edilmemesi ise mimarlık camiasında tartışma yaratmıştı. İBB Belediye Başkanı Mimar Kadir Topbaş'ın bu eleştiriler üzerine verdiği cevap ise "Türkiye'de böyle bir projeyi çizecek mimar yok. Bu kumaşı herkes dikemez." olmuştu.

PLANLARA 5 KEZ RED

2007'de projenin kamuoyuyla paylaşılmasından ardından Şubat 2008'de Kartal Belediye Meclisi'nin CHP'li üyeleri "Kartal halkı, Kartal'a yabancılaştırılacak" diyerek projeye dava açmıştı. 2011'de İstanbul 1. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilen planlara daha sonra Mimarlar Odası'nın açtığı davalar ile birlikte 6 yılda 5 kez yürütmeyi durdurma kararı verildi.

<ımg style="MAX-WIDTH: 100%; BORDER-TOP: 0px; HEIGHT: auto; BORDER-RIGHT: 0px; VERTICAL-ALIGN: middle; BORDER-BOTTOM: 0px; BORDER-LEFT: 0px" alt="Mimarlar Odası efsane mimar Zaha Hadid'i de engellemişti" src="http://i.cdn.ensonhaber.com/resimler/diger/s_1676.jpeg" width="600" height="270" itemprop="image">

ZAHA HADİD NE ÖNERMİŞTİ

Kartal ve Pendik için geometrik şekillerde oluşan yeni bir mimari ağ ortaya konuluyor. 2 yaka birbirine bağlanacak. Karayolu ve demiryolu bağlantıları ile konut alanlarını birbirine bağlayan yeni bir metropol oluşturuluyor. Yeni bir kimlik oluşturarak bunun var olan alana gömülmesi amaçlanıyor.

PROJE HAYATA GEÇİRİLİRSE..

Projede iş ve konut kuleleri yer alıyor. 2 bin 500 metrekareden 25 bin metrekare büyüklüğe kadar parseller olacak. Karşılıklı büyük kuleler yapılacak. Kenarlarda boş alanlar bırakılarak parklar yapılacak. Küçük binalardan büyük binalara doğru giden bir yapılanma olacak.

Geometrik şekillerden oluşan değişik mimari parçalar birbiriyle birleşecek. Ağırlıklı iş kuleleri, az miktarda da konutlar olacak. Kültürel alan, opera evi, park, oteller, restoranlar, yat limanı ve marina yer alacak.

Güncellenme Tarihi : 5.4.2016 13:59

İLGİLİ HABERLER