Dünya
  • 30.9.2014 13:20

Mini volkan dehşeti, 2 çocuk öldü

Bir süre önce DHA kameraları tarafından görüntülenen, giriş çıkışın kontrolsüz olduğu ve hiç bir tedbirin alınmadığı bölgede, iki çocuk metan gazı patlaması sonucu hayatını kaybetti.

Önceki gün jandarma olarak görev yapan Rosario Mulone 7 yaşındaki kızı Laura ve 9 yaşındaki oğlu Carmelo ile mini volkanları görmeye gitti. Ancak Mulone ailesinin gezisi, metan gazı patlaması nedeniyle tam anlamıyla bir trajediye dönüştü. Görgü tanıkları, patlamanın etkisiyle yaklaşık bir kaç yüz metrekarelik alandaki balçığın 20 metreyi aşkın yükselip, alandaki herşeyi yuttuğunu söyledi.

Patlamanın ardından bölgedeki turistlerin yetkilileri arayarak yardım talep etmesi üzerine Macalube’ye gelen kurtarma ekipleri, patlamanın olduğu alanda oluşan metrelerce derinlikteki bataklık alandan, boğazına kadar balçığa batmış olan jandarma Rosario Mulone’yi kurtardı. Ambulansla bölge hastanesine kaldırılan talihsiz baba, “Çocuklarımla birlikte mini volkanların arasında dolaşıyorduk. Bir anda bir gürültü duydum ve çocuklarımı alıp koşmaya başladım. Ancak patlama oldu ve onları kaybettim” diye konuştu.

Bölgede yapılan arama ve kurtarma çalışmaları sırasında metrelerce balçığın altından ilk olarak minik Laura’nın, ardından da ağabeyi Carmelo’nun cansız bedenleri çıkartıldı. Patlama sırasında bölgede bulunan Alman çift ayakta tedavi edilirken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Laura ve Carmelo’nun cenazesi, öğleden sonra Macalube’ye 4 km mesafedeki Aragona kasabasında bulunan Madonna di Pompei (Pompei’nin Meryemi) Kilisesi’nde yapılacak dini merasimin ardından toprağa verilecek.

MİNİK KARDEŞLER İHMAL KURBANI MI?

DHA ekibi, yoğun metan gazının tuzlu su ve kil karışımını, bulduğu yüzey çatlaklarından püskürtmesiyle oluşan ve “Mini Volkan” olarak isimlendirilen oluşumları bir süre önce görüntüledi. En son 6 yıl önce benzer bir patlamanın olmasına karşın, hiç bir kontrol mekanizması, hatta görevli olmadan bölgenin ziyarete açık olması, “ihmal” iddialarını ön plana çıkardı. Turizm merkezinden çok terkedilmiş bir alana benzeyen bölgede yaşanan trajedi üzerine harekete geçildi ve ihmal olup olmadığının tespiti için soruşturma başlatıldı.

SON BÜYÜK PATLAMA 6 YIL ÖNCE

Dünyada sayılı bulunan bu tür mini volkanların oluşumu için yoğun metan gazı, tuzlu su katmanı ve yumuşak kil katmanlarının birarada olması gerekiyor. Mini volkanlar, yerin 3 ila 6 bin metre derinliğindeki metan gazının, yüzey çatlaklarından tuzlu su ve kil karışımını yeryürzüne püskürtmesi sonucu oluşuyor. Belli aralıklarla büyük çaplı patlamalar yaşanıyor. Macalube’de en son 2008’de birbiri ardına büyük patlamalar oluşmuş, patlamalar sırasında şans eseri bölgede kimsenin bulunmaması nedeniyle facianın eşiğinden dönülmüştü. Macalube bölgesinin de adını “bir şeyin altını üstüne getirmek” anlamındaki arapça “maklub” kelimesinden aldığı sanılıyor.

Eda BERKBAYRAK /MACALUBE (DHA)

 

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 01:25

İLGİLİ HABERLER