Gündem
  • 12.1.2014 10:17

Minibüste karşılaştığımız 10 tip

Ülkemizde şehir içi ulaşımın ‘vazgeçilmez’ parçası minibüslerin kendine ait bir kültür yarattığı yadsınamaz. Filmlere, şarkılara, kitaplara konu olan minibüslerin bir de müşteri ‘arketip’leri var. Okuyun bakalım, 10 ayrı başlıkta incelediğimiz minibüs yolcularından hangisi sizsiniz?

1-Gazetenizi okuyan adam
Minibüs yolculuklarının en sinir edici adamı. Gazetenizi almışsınız, ortam zaten tıkış tıkış, sinir olmuşsunuz. O ne, yandan bir göz üstünüzde. Ne okuyorsanız, o da okuyor. Sayfayı çevirince de surat yapıyor. Uğur Gürsoy’un ünlü karakteri Fırat’ın dediği gibi; “Hey allam yareppim ya!”

2-Yer verme delisi
E tabii örfümüzde, adetlerimizde var yer vermek. Ama biraz genç bir yaşınız varsa işten yorgun argın çıkınca yargılayıcı gözler psikolojinize yardımcı olmuyor. Yaşlıysa, çocukluysa, zor durumdaysa yer vermemek insanlık dışı zaten ama ayakta durabilen de dursun be arkadaşım! Şimdi ne gerek var o boru gibi sesinle; “Genç! Ablaya bir yer versen!” diye bağırmaya!

3-Arabesk eleştiricisi
Bu ülkede Orhan ya da Müslüm Baba dinlenmeyen minibüsü ciddiye almam ben. Hiç arabesk dinlemememe rağmen arada bir rastlıyorum ‘club’ takılan minibüsçülere. Bir de mavi ışık varsa, kendimi başka âlemde buluyorum. Pek hayırlı alemler olmadığından minibüste arabesk candır!

4-‘Daha orada yer varcı’lar
İnkâr etmeyelim bu hepimiziz ama minibüse bindiğimiz anda bu kimliğimizden sıyrılıp diğer ‘daha orada yer varcılar’dan nefret ederiz. O tıkışıklık içinde hep boş bir yer gören vardır. Ama bunların en büyüğü şofördür:
- Abicim az tıkışın ya!
- Nereye tıkışalım kardeşim!
- Ortalarda yer var. (O yer bir dolmadı be!)

5-Sessiz inen
Minibüs yolculuğu hayatından bezdirdiğinden mi, yer vermemek için uyuyor taklidi yaptığından mı bilinmez, ‘sessiz inen’ vardır. En son ana kadar bekler ve sessizce söyler; “Şoför bey inecek var!” Kimse duymayınca etrafındakilerin devreye girmesini bekler. “Beyefendi han’fendi inecekmiş” desteğini almayınca, “Geri zekâlı, inecek var yaa!!!” diye bağırma hakkını da saklı tutar.

6-Boş yere tenezzül etmeyenler
Minibüs dolu olsa oturmak için adam öldürür bunlar. Ama minibüs boşsa üstüne bir rehavet çöker nedense. Karizmasını korur, “Abla-abi siz oturun” der. “Yok, evladım, ben ileride ine- ceğim” cevabı onu asla tatmin etmez. Ayakta
bitirir yolculuğunu. Acaba hayatın anlamını mı çözdü diye düşündürür görenlere…

7-40 yılda bir binen
Hep arabasıyla dolaşmıştır bu ağabeyimiz/ablamız. Minibüse bindiği anda tüm dengesi altüst olur. Nerede inecek bilemez, mutlaka yanlış iner. Boş koltuk görse ‘oturması gerekiyor mu’ diye düşünür 3-5 dakika. Parayı uzatarak değil, şoförün yanına kadar bizzat giderek verir.

8-Bekçi ağabey
Çok delikanlıdır bunlar genelde. Dalga geçmek için demiyorum, gerçekten. Etraftaki kızları korumaya alır fortçulara karşı. “Bağyan gel oturunsanıza” der. “Kızım gel sen böyle” diyerek etraftaki erkeklere 432 numaralı en sert bakışını atar. Biraz paranoyaktır ama iyi adamdır özünde.

9-İlişki doktoru
Mesaj ve whatsapp’laşmadan duramıyoruz tabii. Yol böyle geçiyor. Kavgalar da dedikodular da burada bolca yapılıyor. Yazdıklarınızı bir tek siz mi görüyorsunuz sanıyorsunuz? Gazete okuyan adam gibi sizi takip eder bunlar ama tepkimeye girmez; sakın akıl sormayın, kafalarını çevirirler.

10-Muavinliğe soyunan
Otobüste herkes oturuyordur ve şoför bir kıyak yapar ayakta kalana; “Gel buraya otur abi” diyerek vites sandığını işaret eder. O an muavin olmamak yasaklanmıştır adeta. Başlarsınız para iletmeye. Havaya da girersiniz ha, yanılmayın! “Neresiydi ağabey?” “2 TL ağabey” Hatta ben gaza gelip “Başka ücretini vermeyen var mı?” diye bağıran bir ağabeyle sohbet etmiştim. “Versinler de kurtulayım ama zevkliymiş” demişti…

KAAN KAVUŞAN-AKŞAM
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:33

İLGİLİ HABERLER