Dünya
  • 24.4.2019 18:47

Mısır'da darbeci Firavun Sisi'yi şok eden oylama rakamı

Darbeci Sisi ve yönetiminin bütün zorlama ve dayatmalarına rağmen Mısır halkının yaklaşık yüzde 56'sı sandığa gitmedi.
Seçime katılım oranının yüzde 46'ya inmesi Sisi'nin karizmasını çizdiği gibi Mısır halkı arasındaki itibarının da göstergesi oldu.Seçime katılan yüzde 46'nın yüzde 12'si de aleyhinde oy kullandı.
Sonuç olarak toplam 61 milyon kayıtlı seçmenin sadece 25 milyonun oyu ile anayasa değişikliklerini onaylatabildi. Bunun da önemli bir oranı kıpti, Hıristiyan kesimler..

Mısır'da yapılan referandumda, görevi darbeyle devralan Sisi'nin 2030 yılına kadar görevde kalmasına olanak tanıyan anayasa değişiklikleri onaylandı.

Darbeyle ülkenin yönetimine el koyan Abdülfettah el Sisi.

Mısır'da yapılan referanduma katılan seçmenler, darbeci Abdülfettah el Sisi'nin 2030 yılına kadar görevde kalmasının önünü açan anayasa değişikliklerini onayladı.

Yaklaşık 61 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Mısır'da üç gün süren oy verme işlemi Pazartesi sona ermişti.

Yüzde 88 evet oyu çıktı

Ulusal Seçim Kurulu, katılımcıların yüzde 88,83'ünün söz konusu anayasa değişikliklerinin lehinde oy verdiğini açıkladı. Kurul başkanı Laşin İbrahim, başkent Kahire'de düzenlediği basın toplantısında, referanduma katılım oranının yüzde 44,33 olduğunu duyurdu.

Cuntacı Sisi'ye 2030 vizesi

Referandumla kabul edilen anayasa değişiklikleri devlet başkanının görev süresini dört yıldan altı yıla çıkarılmasını öngörüyor. Böylece Sisi'nin 2022'de biten görev süresi 2024'e uzatılıyor. Değişiklik paketi kapsamında 64 yaşındaki Sisi'nin 2024'teki seçimleri kazanması hâlinde altı yıl daha devlet başkanlığı yapmasına imkân tanıyan özel bir madde de bulunuyor.

Mısır'da darbe karşıtı 9 genç idam edildi

Mısır'da cunta yönetimi, darbe karşıtlarını idam etmeye devam ediyor. Bugün sabah saatlerinde idam edilen 9 darbe karşıtı gencin arasında, (İhvan) en yüksek icra heyeti olarak bilinen Rehberlik Ofisi üyesi Muhammed Taha Vehdan'ın oğlu Ahmed Taha da var. Uluslararası Af Örgütü, Mısır yönetimine çağrı yaparak, 'İdamları durdurun' demişti, ancak çağrılar sonuç vermedi.

Darbeci Sisi'den teşekkür

Sisi, referandum sonucunun duyurulmasının ardından yaptığı ilk açıklamada, Mısır halkına, "evet" oyu verdiği için teşekkür etti. Sisi, "Referanduma katılan Mısırlıların ortaya koyduğu bu müthiş tablo, milletimizin tarihi kayıtlarına not düşülecek" diye tweet attı.

Sisi, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Darbeyle başa geçti

Genelkurmay eski Başkanı Sisi, Mısır'ın demokratik bir seçimle başa geçen ilk devlet başkanı olan Muhammed Mursi'yi askeri müdahaleyle devirmesinin ardından 2014 yılında düzenlenen seçimi kazanarak iktidara gelmişti. Mısır'da 2018 yılında yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin galibi de Sisi olmuştu.

Güncellenme Tarihi : 24.4.2019 20:37

İLGİLİ HABERLER