Dünya
  • 6.4.2021 09:28

Mısır'da 'Firavunların Altın Geçidi'nin maliyeti belli oldu

Mısır, en ünlü firavunlarının 22 mumyasını Kahire'nin merkezinden bir müzedeki yeni dinlenme yerlerine taşımak için muhteşem bir geçit töreni düzenledi.

Tören, Mısır Müzesi'nden Tahrir Meydanı'na bakan, Mısır'ın ilk İslam başkentinin bulunduğu Kahire'nin Fustat kentinde yeni açılan Ulusal Mısır Medeniyetleri Müzesi'ne kadar, Nil kordonu boyunca kıvrıldı.

Mısır'da, büyük ilgiyle izlenen 18 kral ve 4 kraliçe mumyasının 'Firavunların Altın Geçidi' olarak adlandırılan kortejle Kahire'deki müzeden Giza'daki yeni müzeye taşınmasının maliyetinin yaklaşık 10 milyon TL olduğu açıklandı.

Kraliyet mumyaları Tahrir'deki Mısır Müzesi'nden Kahire'nin Fustat kentindeki Ulusal Mısır Medeniyetleri Müzesi'ne taşınırken, geçit töreni sırasında araçlar görülüyor.

Mısır’da hafta sonu nefeslerin tutulduğu, 18 kral ve 4 kraliçe mumyasının 'Firavunların Altın Geçidi' olarak adlandırılan kortejle Kahire'deki müzeden Giza'daki yeni müzeye taşınmasının maliyeti açıklandı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı milyonlarca dolarlık kortejle mumyalar, Kahire'den 5 km uzaktaki yeni MısırMedeniyeti Ulusal Müzesi'ne devlet töreniyle götürüldü.

Firavun Seqenenre Tao II'nin kızı Kraliçe Ahmose-Nefertari'nin mumyasını taşıyan araba, 3 Nisan'da Kahire'nin Tahrir Meydanı'ndaki Mısır Müzesi'nden ayrılan 22 eski Mısır kraliyet mumyasının geçit töreni kapsamında ilerliyor

TÖRENİN FATURASI YAKLAŞIK 10 MİLYON TL

Törende Mısır kültürünü yansıtan özel tasarlanmış araç ve kortej ekibinin giysileri dikkat çekti. Mısır medyası Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberinde, merak uyandıran törenin maliyetinin 10 milyon TL olarak aktardı. 17’inci Hanedan hükümdarı Seqenenre Taa II’den MÖ 12. yüzyılda hüküm süren Ramses IX’a kadar mumyalar, saltanatlarının kronolojik sırasına göre büyük bir sükse ile taşınmıştı. Aralarında, Antik Mısır Firavunu II. Sekenenre Taa, I. Seti, II. Ramses, V. Ramses IX. Ramses, VI. Ramses, Sekenenre, III. Tutmes, Hatşepsut, Meritamun ve Ahmose Nefertari de bulunduğu mumyalar için düzenlenen töreni çeşitli ülkelerden 150 televizyon kanalı canlı olarak takip etmişti.

Törende gösterilen videoda bir mumya görülüyor.  Başlangıçta yaklaşık 3000 yıl önce Krallar Vadisi ve yakındaki Deir el-Bahri bölgesindeki gizli mezarlara gömülmüşlerdi.

YENİ MÜZENİN MALİYETİ 38 MİLYON DOLAR

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı, 18 kral ve 4 kraliçe mumyasının 'Firavunların Altın Geçidi' olarak adlandırılan kortejle taşınan Kahire'de yer alan Giza'daki yeni Medeniyeti Ulusal Müzesi’nin maliyetinin ise, 38 milyon dolara mal olduğunu açıkladı.

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi, Mısır'ın Kahire kentinde düzenlenen törene katıldı.  Tweet attı: "Bu görkemli sahne, bu insanların büyüklüğünün, tarihin derinliklerine uzanan bu eşsiz medeniyetin koruyuculuğunun yeni bir kanıtıdır."

18 NİSAN’DA TURİSTLERİN ZİYARETİNE AÇILACAK

Mumyaların yolculuğu 40 dakika sürerken, her bir mumya sarsıntıya karşı emici özelliklere sahip altın renkli, nitrojen doldurulan koruyucularla taşınmıştı.18 kral ve 4 kraliçe mumyasının 18 Nisan’da Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi’nde turistlerin ziyaretine açılacağı ifade edildi.

Törendeki geçit törenini gösteren genel bir görünüm.  Mumyalar arasında ülkenin en ünlü firavunlarından biri olan Ramses II ve Mısır'ın tek kadın firavunu olan Kraliçe Hatshepsut yer alıyor.

Mısır Müzesi'nden Tahrir Meydanı'na bakan Nil kordonu boyunca Mısır'ın ilk İslam başkentinin bulunduğu yeni açılan Ulusal Mısır Medeniyetleri Müzesi'ne uzanan törende bir araç görüldü.

Kraliyet mumyaları bir konvoyla Tahrir'deki Mısır Müzesi'nden Mısır Medeniyetleri Ulusal Müzesi'ne taşınır.

Güncellenme Tarihi : 6.4.2021 09:35

İLGİLİ HABERLER