Dünya
  • 23.9.2020 20:32

Mısır'da Sisi karşıtı gösteriler yayılıyor!.. Sisi sallanıyor

Mısır'da gösteriler devam ediyor: 'Sisi Allah'ın düşmanıdır'

Bir dizi Mısır eyaleti ve kırsal kesim bölgeleri, Pazar gününden bu yana binlerce vatandaşın protestolarına tanık oluyor.

 

Kötüleşen yaşam koşulları ve Sisi yönetiminin ev yıkım kararlarını protesto etmek için düzenlenen gösteriler Mısır'ın farklı bölgelerinde üç gündür devam ederken, Mısır polisi başkenti Kahire'nin güney bölgelerinde sokağa çıkma yasağı uygulamaya başladı.

Ülkenin farklı bölgelerinde Pazar gününden bu yana binlerce Mısırlının katılımıyla Sisi yönetimi aleyhine protesto gösterileri gerçekleştiriliyor.

"Sisi Allah'ın düşmanıdır"

Sosyal medya hesapları ve rejim muhalifi televizyon kanallarından yayımlanan görüntülere göre, başkent Kahire'nin batısındaki Giza kentinin çeşitli semtlerinde, başkentin güneyindeki Feyyum kentinde ve kuzeyindeki Kalyubiye'de protesto yürüyüşü düzenleyen ve çoğunluğu gençlerden oluşan göstericiler "Defol Sisi, Sisi Allah'ın düşmanıdır" şeklinde sloganlar attı.

Başkent Kahire'nin güneyindeki bölgelerde göstericilerle polis arasında çatışmalar yaşandı.

Giza vilayetindeki Ebu Numrus, Badraşin ve Şobak semtleri eylemcilerin, yaşam koşullarının kötüleşmesi, yüksek fiyatlar ve ev yıkımlarını protesto için sloganlar attığı gösterilere tanık oldu.

Gösteriler Mısır'ın güneyindeki Asvan kentlerine, Kena, Asyut, Minye ve kuzeyde Kalyubiyye ve İskenderiye vilayetlerine kadar uzandı.

Kahire'deki yerel kaynaklar, polisin dün akşam 19'dan itibaren sokağa çıkma yasağı uyguladığını söyledi.

Kaynaklar, polisin gösterilerin yapıldığı kasaba ve bölge sakinlerinden bazılarını tutukladığını eklerken bazı rejim hesapları tutuklanan gençlerin fotoğrafını paylaşarak ''Bunlar gösterilerin patlak vermesinin arkasındaki isimler'' notunu düştü.

Mısır'daki mevcut protestoların mimarı olarak gösterilen Muhammed Ali, dün akşam kendi hesabından Minye ve Feyyum'da dahil olmak üzere Mısır bölgelerinde gece gösterilerine çıkan protestocuların videolarını yayınladı.

Yerel kaynaklar Mısırlı yetkililerin, son iki günde 200'den fazla kişiyi tutukladığını ve bunların 150'sinin Devlet Güvenlik Savcılığı önüne çıktığını bildirdi.

Polis güçlerinin son iki gün içinde göstericilerle sık sık çatışmaya girmesi, Giza'nın güneyinde ve Kahire vilayetlerinde bir dizi polis arabasının yakılmasına neden oldu.

Öte yandan Mısır'da darbeyle yönetime gelen Cumhurbaşkanı Sisi, ''Mısır halkının devlet kurumlarına desteği olmasaydı, yerel ekonomiyi güçlendirmede ve iyi büyüme oranlarına ulaşmada başarılı olamayacaklarını'' söyledi.

Sisi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nezdinde yaptığı konuşmada, ''Nil sularının ülkesi için bir gereklilik olduğunu ve uluslararası toplumun Rönesans Barajı için bir anlaşma yapması gerektiğini'' söyledi.

Mısır'da ekonomik sıkıntıların yanı sıra son dönemde kaçak olduğu belirtilen gecekonduların yıkılma kararı alınarak birbiri ardınca yıkılması da halkın öfkesini artıran unsurlar arasında yer alıyor.

Sisi rejimine yakın hesaplar, herhangi bir gösterinin olmadığını savunmaya devam ediyor.

Kaynak: Mepa News

Güncellenme Tarihi : 23.9.2020 20:37

İLGİLİ HABERLER