Gündem
  • 8.5.2024 09:08

Mısır'da Yahudi işadamı öldürüldü

Yahudi iş adamı Mısır'da öldürüldü

Yahudi iş adamına yönelik saldırıyı "Taliatu't Tahrir-Şehid Muhammed Salah Birliği" adlı grup üstlendi.

Ziv Kiefer

Al-Arabiya TV'ye göre adam İskenderiye'nin varlıklı mahallelerinden birinde öldürüldü. Ayrıca kurbanın şehirdeki dondurulmuş meyve ve sebze şirketinin sahibi olduğu ve Kanada pasaportu kullanarak son dokuz yıldır sık ​​sık Mısır'a seyahat ettiği belirtildi. Raporda onun aynı zamanda Rus vatandaşlığına da sahip olduğu belirtildi.

İsrail medyası kurbanın Ziv Kiefer olduğunu belirtti. Arapça yayın yapan medya kuruluşları, saldırıyı Kurtuluşun Öncüleri olarak bilinen bir grubun üstlendiğini bildirdi. Grup, Telegram'da yaptığı açıklamada Kiefer'in İsrail'in casus teşkilatı Mossad ile çalıştığını iddia etti. 

Adamı kimin öldürdüğü ve motivasyonunun siyasi olup olmadığı belirsizliğini koruyor. Mısır polisi şu anda olayı araştırıyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı olaya aşina olduklarını ve Kahire'deki büyükelçiliğin yerel yetkililerle temas halinde olduğunu söyledi. 

Olay, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki Refah'ın doğusuna girmesinin ardından İsrail ile Mısır arasında artan gerilimin olduğu bir dönemde meydana geldi. Kahire böyle bir operasyona karşı olduğunu defalarca yineledi. 

Salı günkü olay İskenderiye'de İsrailli bir sivilin öldürüldüğü ilk olay değil. Hamas'ın İsrail'e saldırısından bir gün sonra, 8 Ekim'de liman kentinde iki İsrailli turist ve tur rehberleri öldürülmüştü. Çatışmada bir İsrailli turist de yaralandı. Saldırgan, İsrailli turist grubuna kişisel silahıyla ateş eden yerel bir polis memuruydu. 

Öte yandan sosyal medyada dolaşıma giren bir açıklamada saldırının sorumluluğunu "Taliatu't Tahrir-Şehid Muhammed Salah Birliği" adlı grup üstlendi.

Saldırının sorumluluğunu üstlenen grubun isminin eski Mısır askeri Muhammed Salah İbrahim'den esinlenildiği tahmin ediliyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı da olayı kabul etti ve konuyla aktif olarak ilgilendiğini, bilgi toplamak ve gerektiğinde yardım sağlamak için İsrail'in Kahire Büyükelçiliği ile işbirliği içinde çalıştığını belirtti.

Muhammed Salah, geçtiğimiz yıl Haziran ayında İsrail sınırında 3 İsrail askerini öldürmüştü.

Güncellenme Tarihi : 8.5.2024 10:07

İLGİLİ HABERLER