Asayiş
  • 11.11.2016 02:27

MİT Fethullahçıların 17 milyon mesajını çözdü

İzmir’de hazırlanan ilk ByLock iddianamesine göre 215 bin FETÖ üyesi 18 milyon mesaj yolladı. 17 milyon mesaj deşifre edildi. Telefonda ByLock olması ise örgüt üyeliği kanıtı

İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato'nun koordinesinde yürütülen FETÖ soruşturmalarında, Örgütlü Suçlar Savcısı Ayhan Yılmaz tarafından ilk ByLock iddianamesi hazırlandı. 3 Eylül'de Adnan Menderes Havalimanı'ndan Kıbrıs'a gitmeye çalışırken yakalanan Fatih S. ve Okan M. hakkında açılan ve 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianameye göre program, TÜBİTAK'taki FETÖ'cü mühendisler tarafından 24 Aralık 2014 sonrasında güncellenerek örgütün kullanımına uygun hale getirildi.

KIRMIZI, MAVİ VE TURUNCU
 Kodları ABD'de belirlenen, Litvanya'daki bir sunucu üzerine kayıtlı olan ve internet dağıtımı Kanada üzerinden yapılan program, mini hafıza kartları, bilgisayarla veya Bluetooth aracılığıyla başka cihazlara aktarılabiliyordu. Kullanıcıların rumuz aldığı programı kullanabilmek için karşılıklı onay koduna ihtiyaç vardı.
 Hata marjı yüzde 1 olan, yanlışlıkla telefona veya bilgisayara indirilip kullanılması mümkün olmayan program, örgüte üyelikte referans gibi kabul ediliyordu. ByLock kullanıcıları da sık kullananlar, kırmızı, aralıklarla kullananlar mavi, sık kullanmayanlar turuncu olmak üzere 3 kategoriye ayrılıyordu.

BYLOCK, FETÖ ÜYELİĞİ KANITI
 MİT'in tespitine göre, Türkiye'de toplam 215 bin kişi "ByLock" kullandı. Bu kişilerin gönderdiği 18 milyon mesajdan 17 milyonunun içeriği çözüldü. 2010 KPSS soruşturmasında tüm soruları doğru cevaplayan 3 bin 227 şüpheliden 700'ü programı aktif şekilde kullandı. MİT ayrıca 3.5 milyon e-postadan 2.5 milyonunun içeriğini de çözümledi.
 İddianamede, program cep telefonlarında kurulu bulunan kişilerin, FETÖ'ye üye oldukları konusunda kesin bir kabul oluştuğu vurgulandı.

AYRILMAK İSTEYENE 4 KADEMELİ CEZA
İddianamede örgütün, ayrılmaya niyetlendiğini sezdiği üyelere baskı yaptığı ve "Tazir", "Şefkat Tokadı", "Zecr Tokadı" ve "Tard" olarak tanımladıkları hafiften ağıra doğru sıralanan sert tedbirlere başvurduğu da yer aldı. İddianamede örgütün insanları, kendilerine düşman olan, düşman görmemekle birlikte kendilerine ilgi duymayan, hiçbir yardım ve katkıda bulunmaksızın seven, doğrudan örgüt üyesi olmayan ancak her türlü yardımı yapan ve örgüte üye olup kendisini adayanlar olarak 5 gruba ayırdığına da yer verildi.

Güncellenme Tarihi : 11.11.2016 02:38

İLGİLİ HABERLER