Dünya
  • 29.9.2011 09:58

MODEL UÇAKLA 'PENTAGON'A SALDIRI' PLANI

Rezvan Ferdaus adlı kişi ayrıca El Kaide'ye malzeme sağlama girişimi ve Amerikan askerlerine saldırılara yardım etmekle de suçlandı. İddia makamı, Northeastern Universitesi'nde fizik eğitimi almış olan Ferdaus'un kendini 2010 yılından bu yana cihada katılmaya adadığını öne sürüyor. Ferdaus, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu'nun gizli operasyonuyla tutuklandı. Amerikan Adalet Bakanlığı, soruşturmaya ilişkin bilgi verirken, Ferdaus'un tutuklanmasıyla sonuçlanan operasyonun aylarca sürdüğünü ve kapsamlı olduğunu vurguladı.

Yetkililer, Ferdaus'un sivil giyimli FBI ajanlarına El Kaide'nin Orta Doğu'da patlayıcılarda kullanması için sekiz telefonla harekete geçirilen fünye tasarlayıp verdiğini söylüyor. Haziran 2011'deki bir toplantıda ajanlar Ferdaus'a kendilerine verdiği fünyelerden biri kullanılarak Irak'ta üç Amerikan askerinin öldürüldüğünü, dört ya da beşinin de yaralandığını söylediğinde zanlının ''Bu tam da benim istediğim şeydi'' tepkisi verdiği belirtildi. İddialara göre, 2011'de Ferdaus operasyona katılan ajanlara başkent Washington'daki Pentagon ve Kongre binalarına saldırı düzenleme niyetinden bahsetti.

Kendisiyle işbirliği yapıyormuş gibi görünen ajanlar da Ferdaus'a C-4 patlayıcı, uzaktan kumandalı model uçak ve silahlar verdi. Ardından da operasyonun başladığını anlatan Amerikalı savcı Carmen Ortiz, Ferdaus'un uzun süredir ABD'ye karşı bir eylem planladığının çok açık olduğunu öne sürdü. Ancak savcı, Ferdaus'a verilen patlayıcılar nedeniyle halkın hiçbir şekilde tehlike altında olmadığını, malzemelerin FBI çalışanlarının kontrolünde olduğunu söyledi. Ferdaus, suçlu bulunursa yabancı bir terör örgütüne yardım sağlamak suçundan 15, ulusal savunma tesislerine saldırı girişimi suçundan da 20 yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 13:39

İLGİLİ HABERLER