Gündem
  • 7.6.2014 10:06

Montajı bakın nasıl yapmışlar

TÜBİTAK, Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ile Egemen Bağış'ın ise gazeteci Metehan Demir ile yaptığı iddia edilen iki ayrı ses kaydının montaj olduğunu belirledi Paralel Yapı'nın, illegal yollarla elde ettikleri ses kayıtlarını bir havuzda topladıkları tespit edildi. Buradan seçilen sesler hece hece kelime üretilerek, bir kurgu çerçevesinde montajlandı

Anayasal Suçlar Bürosu Savcısı Durak Çetin tarafından yürütülen "Casusluk" soruşturması kapsamında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından hazırlanan raporda Başbakan Erdoğan ve oğlu arasında geçen telefon görüşmelerin tamamen hecelerin ve kelimelerin montajlanarak yapılan konuşmalar olduğu belirlendi.

SES HAVUZU KURMUŞLAR

Bilirkişi raporunda, "Konuşma bütünlüğünü sağlamak için kelimelerin dahi parçalanmış hecelerden oluşturularak, istenen yeni kelimelerin türetilerek ortaya çıkarıldığı ilginç bir uygulama ortaya konmuştur" denildi. Paralel Yapı'nın, hecelerden montaj yapabilmek için başbakan Erdoğan ve yakınlarının telefon konuşmalarını illegal yollardan dinleyerek oluşturdukları ses havuzuna aktardığı, daha sonra bir kurgu çerçevesinde hedeflediği hayali konuşmaları bu havuzdan yararlanarak ürettiği tespit edildi. Eski AB Bakanı Bakan Egemen Bağış, gazeteci Metehan Demir arasında geçtiği iddia edilen ve internet ortamında paylaşılan ses kaydının montaj olduğunu belirterek şikayette bulunmuştu.

SESLER ANALİZ EDİLDİ

Bağış'ın şikayeti üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ses kayıtlarının "montaj olup olmadığının incelenmesi için" TÜBİTAK'a gönderilmişti. Uzmanlar tarafından her iki kişinin de daha önce yaptığı ses kayıtları alınarak internet ortamında paylaşılan sesler karşılaştırıldı ve analizler yapıldı. Raporda "Kaydın içinde gözlemlenen çok sayıda çıkıntı, bu kaydın çok sayıda farklı kayıttan yararlanılarak oluşturulmuş bir montaj olduğunu ortaya koymuştur" ifadelerine yer verildi.

YOUTUBE'DAN BİLGİ İSTENDİ

Anayasal Suçlar Bürosu Savcılığı TÜBİTAK'ın montaj raporu üzerine YouTube'a başvurdu. Savcılık Başbakan Erdoğan'ın oğlu ile, Egemen Bağış'ın ise Metehan Demir ile yaptığı iddia edilen ses kayıtlarının kimler tarafından hangi IP numarası ile siteye yüklendiği konusunda YouTube'dan bilgi istedi. SABAH

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:24

İLGİLİ HABERLER