Sağlık
  • 29.1.2014 18:08

Mor domatesler tepki çekti

KANADA’da geliştirilen ve Avrupa Birliği ülkelerine bu yıl içinde getirilmesi beklenen mor domatesler daha süper marketlerde yer almadan halkın tepkisini çekti. Mor domateslerin ilk olarak İngiltere’de halka sunulması bekleniyor. Bilim adamları mor domateslerin kırmızı domateslerde olduğu gibi beslenme değerlerine sahip olacağını öne sürerken halka genetikli mor domatesleri tüketme çağrısında bulundu. Mor domateslerin kademeli olarak ilk önce pizza ve hamburger gibi 'Fast Food' türü yemeklerde sos olarak kullanılacağı, daha sonra sofralarda salata çeşitleri başta olmak üzere tüm alanlarda tüketime sunulacağı belirtildi.

Avrupalılar'ın özellikle transgenetik ürünlere karşı Amerikan halkına oranla daha fazla hassas olduğunu belirten uzmanlar mor domateslerin geleneksel kırmızı domatesler kadar rağbet görmeyeceğine dikkat çekti.

Yeni domates türünün çok sayıdaki ülkeden 300 bilim adamının ortak bir çalışması olduğuna işaret eden İspanyol El Mundo gazetesi, bu bilim adamlarının Avrupa Birliği’nde transgenetik ürünleri araştırmalarına uygulanan kısıtlamalardan dolayı çalışmalarını Kanada’ya kaydırmak zorunda kaldıklarını hatırlattı. 'New Energy Farms' adlı şirketi yöneticilerinden John İnes ise, mor domateslerin kansere karşı likopen ve selenyum özellikleri de bulunduğunu hatırlatarak "Değişen sadece domatesin rengi oldu" dedi.

Mehmet ÇİFTÇİ/MADRİD, (DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:04

İLGİLİ HABERLER