Ekonomi
  • 6.8.2009 02:46

MUDURNU'NUN HABERİ VATANDAŞI ŞEN'LENDİRDİ...

Yüzde 20 zam yapan Banvit ve Şeker Piliç’e karşılık, Mudurnu ve Şen Piliç, zammı gerektirecek bir durum olmadığını açıkladı...

Önceki gün piliç fiyatlarına yüzde 20 zam yapan Banvit ve Şeker Piliç’e karşılık, dün Mudurnu ve Şen Piliç, zammı gerektirecek bir durum olmadığını, bu nedenle de zam yapmayacaklarını açıkladı...

Beyaz et sektöründeki zam tartışması, dün yeni bir boyut kazandı. Banvit ve Şeker Piliç’in piliç fiyatlarında yüzde 20’lik bir artırıma gideceği yönündeki açıklamalarından sonra, Mudurnu ve Şen Piliç fiyatları artırmak için bir sebep olmadığını bu nedenle de zam yapmadıklarını bildirdi. Her iki firma da fiyatlarına son 4 aydır zam yapmadığını kaydederken, fiyat artışlarını firmaların değil piyasanın belirleyebileceğini aktardı.

FİYATLARIMIZI ARTIRMADIK

Nisan ayından bu yana fiyatlarında artışa gitmediklerini belirten Şen Piliç Başkanı Haşim Gürdamar, ürünlerini KDV dahil Türkiye’nin her yerine 3,85 liradan verdiklerini ifade etti. Marketlerin ortalama yüzde 25 kâr payı eklediğini belirten Gürdamar, “Ürünlerimizi yaklaşık 4,80 liradan vatandaşa veriyoruz. Bu fiyata pazar yerinden alabilirsiniz. Bizim için zam söz konusu değil” dedi.

RAMAZAN’DA DEĞİŞMEZ

Fiyat politikasını piyasanın belirleyebileceğini vurgulayan Gürdamar, şöyle devam etti: “Her şey normal devam ediyor. Ete yüzde 20 zam yapmak için, bir sebep yok. Zammı yaptıran piyasadır, et talebidir. Kimse kendiliğinden zam yapamaz. Ramazan da fiyatta bir değişiklik olmayacak. Bizim gündemimizde zam yok.”

ÖNERDİĞİMİZ FİYAT 5.64 TL

Nisan ayının başından bu güne kadar zam yapmadıklarını ve zam yapmaları için bir neden olmadığını belirten Mudurnu Başkanı Zuhal Daştan da, “Son 4 ayda yaptığımız zam yüzde 3,5 civarındadır. 2 Ağustos tarihinde önerdiğimiz perakende fiyatımız 5.64’tü, 1 Nisan’da önerdiğimiz fiyat ise 5.45. Arada 19 kuruşluk bir fark var” dedi. Daştan, şöyle devam etti:

“Kriz öncesinde arz talep dengesi sektörün aleyhineydi. Bunun sonucu olarak da sektör 2008’de zarar etti. Şimdi yaşanan bu fiyat artışları geçen yıl yapılan bu zararları kapatmak amacıyla yapılıyor olabilir.” Daştan ayrıca, fiyatların bayram sonrasında eylül-ekim gibi düşüşe geçeceğini belirtti.

İLK GERİ ADIM GELDİ

Önceki gün piliç fiyatlarına yüzde 20 zam yaptıklarını, ancak işlenmiş piliç ürünlerinde zam yapmadıklarını kaydeden Şeker Piliç Genel Müdür Yardımcısı Emre Bor ise nisan ayından bu yana yüzde 5 civarında bir zam yaptıklarını ve yüzde 20 zam uygulamayacaklarını, mevcut fiyatlarını koruyacaklarını açıkladı.

REAL, KIRMIZI ETİ ZAM YAPMADAN ALIYOR

Real Hipermarketleri Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan ise kırmızı et piyasasını değerlendirdi. Piyasada zammın konuşulduğunu belirten Özerkan, şunları söyledi: “Üreticilerden zam sinyalleri alıyoruz. Kuzu etinde fiyat 12,5 liradan 14 liraya yükseldi. Fakat biz herhangi bir zam yapmadık ve dayanabildiğimiz kadar da zam yapmayacağız. Zam yapan üreticileri değiştirerek fiyatlarımızı koruyoruz.” Özerkan ayrıca, beyaz ette de henüz bir zam sinyali görmediklerini ifade etti.

BAYRAM SONRASI BAKLİYAT FİYATINDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Bakliyatta bu yıl ürün bolluğu yaşandığını kaydeden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis sözlerini, “Bu sene hiçbir bakliyat ürününde ürün sıkıntısı yok. Bu nedenle de fiyatlarda artış yaşanmayacak. Eylül ayından itibaren pirinç başta olmak üzere birçok bakliyat ürününün fiyatlarında düşüş bile yaşanacaktır” şeklinde sürdürdü.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:55

İLGİLİ HABERLER