Gündem
  • 15.10.2008 13:51

MÜFFETTİŞLERİN İLK BULGULARI, İŞKENCE DİYOR...

Bakan Şahin Türkiye Cumhuriyeti tarihinin kuruluşundan bugüne ortaya konan hedef amaca ulaşmak ve daha demokratik bir türkiye için çalıştıklarını belirterek bu alandaki çalışmaların 57 hükümet döneminde hızlandığını ve kendi hükümetleri döneminde daha da arttığını belirterek, " bu adımlar devam edecek" dedi.
Türkiye daha 2004'e kadar hazırlanan raporlarda sistematik işkence yapılan ülkeler arasındaydı. Türkişe'de en çok eleştir yapıln hususlardan biri düşünce açıklama konusuydu. Bu konularda önemli adımlar atıldı. TCK'nın 301. maddesinden dolayı da gazeteciler ve yazarlar hakkında çok sık dava açılıyordu. Bu konudada yapılan değişiklikle bu sorun da çözüldü. Önceden bizimle ilgili yapılan yüz başvurudan 80'i kabul ediliyor 20'si reddediliyordu. Şimdi her yüz dosyadan 20'si kabul ediliyordu. Artık kimse 301'i sormuyor. Türkiye düşünce özgürlüğü açısından önemli mesafe kat etmiştir.
Ama yasaları ne kadardeğiştirirseniz değiştirin. Zihniyet değişmedikçe bu devam eder. Ben hiç işkence olmuyor diyemem. Münferit olarak bu devam edebilir. Yasal düzenlemeyi uygulamaya dönüştürmek için zaman lazım. Nitekim genç bir kardeşimizin öldüğünü duydum. çok üzüldüm. Haberi alır almaz da araştırmaya başladım. Beni etkileyen bir siyasi partinin seçim sloganı vardı. Keşke karakollar camdan olsa. Tabi ki bu mümkün değil ama karakollarda tıpkı duvarlar cammış gibi davranılmalı. Bunun için çaba sarf ettik, büyük oranda başarı da sağladık. Keşke ceza infaz kurumları da karakollar gibi camdan duvarlarla inşa edilebilse..
MÜFFETTİŞLERİN İLK BULGULARI, İŞKENCE DİYOR...
Şahin görevlendirilen müfettişlerin ilk bulgularının Engin Ceber'in ölümünün işkence sonucu olduğunu gösterdiğini belirterek. İşkence ile mücadalede ısrarlı olduklarını ve konunun üzerine gideceklerini söyledi.
KARAKOLDA DAYAK İDDİASI ARAŞTIRILIYOR
Bakan Şahin, Engin Ceber'e karakolda kötü muamele yapıldığı iddasıyla ilgili araştırmanın da sürdüğünü belirterek, "Sarıyer Cumhuriyet Savcılığı her iki tarafın karşılıklı suçlamalarla açtığı davaları inceliyor" dedi.
ÖZÜR DİLEMEK ERDEMDİR
Bakan şahin "Adalet Bakanı olarak yapılan kurumumuzda yapılan bir hatadan dolayı özür dilemeyi erdem sayarım"

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:22

İLGİLİ HABERLER