Yaşam
  • 12.8.2009 15:15

MÜFTÜLER NİKAH YETKİSİ İSTEDİ

Memur-Sen’e bağlı Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, toplu görüşmeler öncesi taleplerini açıkladı.

Ahmet Yıldız, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında, "kamu çalışanlarının sosyal ve hukuki haklarını masada bırakıp kalkmanın tüm kamu çalışanlarına haksızlık, hatta saygısızlık olacağını düşündüklerini" ifade ederek, bu nedenle önceki yıllarda olduğu gibi toplu görüşme masasına oturmayı tercih ettiklerini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığının yaklaşık 30 yıldır teşkilat yasası bulunmadığını anlatan Yıldız, kurumun daha verimli ve etkili hizmet sunması, din görevlilerinin mali ve özlük haklarında iyileştirmelerin yapılabilmesi ve kurumdan kaçışların önüne geçilmesi için teşkilat yasasının bir an önce çıkarılmasını istedi.

Diyanette yaklaşık 4 bin kadroya ihtiyaç olduğunu dile getiren Yıldız, bu konuda yaşanan sıkıntıların giderilmesi için boş kadroların doldurulmasını talep etti.

Yıldız, Diyanet İşleri Başkanlığında kurs açmak için 15 öğrenci şartı bulunduğunu belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı kurslarında kurs açma yeter sayısının 10 olduğunu kaydetti. Yıldız, Diyanette de kurs açma yeter sayısının 10’a çekilmesini ve yaz Kur’an kurslarında okutulan kitapların ücretsiz dağıtılmasını önerdi.

"Resmi nikah olmadan dini nikah kıyılmaması gerektiği" görüşünü dile getiren Yıldız, şöyle konuştu: "Ancak, yıllardır var olan bu yasağa rağmen halkımız din görevlisini söz, nişan ve düğüne çağırıp dini nikah kıymasını istemektedir. Bir nevi teamül haline gelmiş olan bu uygulama yasalarla çeliştiği için en çok din görevlilerini mağdur etmektedir.

Halkın dini hassasiyetlerinden kaynaklanan ve uzun yıllardır teamül haline gelmiş olan bu uygulamaları kaldırmak mümkün olmadığına göre uygulamaları suç olmaktan çıkaracak basit bir düzenleme yapmak mümkün gözükmektedir. Sorunun çözümü, belediye memuruna, nüfus memuruna hatta gemi kaptanına tanınan nikah kıyma yetkisinin müftülere de tanınmasıdır. Aksi halde çiftlere resmi nikahları olup olmadığı sorulmadan kıyılan dini nikahlar nedeniyle imamlar zor durumda kalmaktalar." Askerlerin iyi bir eğitim ve gelişmiş teçhizatın yanında manevi motivasyona ihtiyacı olduğunu belirten Yıldız, "AB sürecinde her alanda olduğu gibi bu alanda da AB’ye uyum sağlanmalı ve ordumuzda din subayı olmalı. Çünkü Avrupa başta olmak üzere 47 ülkenin ordusunun incelendiği rapora göre, sadece bir kaç ülke ve Türkiye’de din subaylığı birimi bulunmuyor. Oysa Avrupa ülkelerinin tamamı ve ABD’de ise Müslüman askerler için bile Müslüman subay bulunuyor" diye konuştu.

Yıldız, ayrıca "hastanelerde batıdaki uygulamalara paralel olarak din hizmeti uygulamasının yeniden başlatılması gerektiğini" söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde yaklaşık 10 bin sözleşmeli çalışan bulunduğunu anlatan Yıldız, bu kişilerin daimi kadroya alınmasını talep etti.

Ahmet Yıldız, ayrıca kurumdaki ücret adaletsizliğinin giderilmesini, ek göstergelerin yükseltilmesini, tedavi ve görev yolluklarının zamanında ödenmesini, Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışanlarının fazla mesai ücretlerinden yararlandırılmasını istedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:48

İLGİLİ HABERLER