Gündem
  • 19.5.2018 12:05

Muharrem İnce'yi köşeye sıkıştıran Amerika telefonu

Açıkla Muharrem o Amerikalı kim?

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı İnce’nin katıldığı bir TV kanalında söylediği “ABD’liler beni aradı. Türkiye Gülen’in iadesini usulüne uygun istememiş” sözüne Hükümet’ten sert tepki: Açıkla... Sizi arayan kim, CIA’dan mı FETÖ’den mi?

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, skandal bir açıklamaya imza atarak kendisini arayan ABD’lilerin, Türkiye’nin bu ülkeden teröristbaşı Fetullah Gülen’in usullere uygun bir şekilde iadesini talep etmediğini söylediğini iddia etti.

‘AZ ÖNCE OLDU’

Önceki gece CNNTürk’te Hande Fırat’ın sunduğu Gece Görüşü programına telefonla katılan Muharrem İnce, 24 Haziran seçimleri öncesinde adeta FETÖ’nün ve ABD’nin tetikçiliğini yaptı. Konuşmasına “İlk kez söylüyorum, çünkü az önce oldu” diyerek başlayan Muharrem İnce, kendisini arayan bir ABD’linin iddialarını gündeme getirdi.

‘BİR ABD’Lİ ARADI’

Kendisinin, daha önce yaptığı “24 Haziran’da Cumhurbaşkanı olunca, 3 ay içinde bağımsız adil bir yargı kuracağız, sonra da ABD’den FETÖ’yü isteyeceğiz. Eğer teslim etmezlerse, 24 Aralık’ta ABD’nin İncirlik askerleri Noel’i Washington’da kutlar” sözleri üzerine arandığını söyleyen İnce, şu skandal sözleri söyledi: “ABD’liler beni aradı. ‘Haklısınız Muharrem Bey ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti, henüz Fetullah Gülen’i usulüne uygun bir şekilde bizden geri istemedi’ dediler. Yani Türkiye Cumhuriyeti, Fetullah Gülen’in iadesini usulüne uygun bir şekilde istememiş. Soru bir, neden yapmadılar.” Muharrem İnce’nin bu açıklamaları sırasında araya giren gazeteci Hande Fırat, “Herhalde üst düzey bir isimdir. Kim bu ABD’li isim?” diye sordu.

TELEFONU KAPATTI

Ancak İnce “Hande Hanım siz gazetecilik yapıyorsunuz, ben milli çıkarlarımızı koruyorum” sözleriyle Hande Fırat’ın bu sorusunu yanıtsız bıraktı, telefonu kapattı. Kendisini arayan ABD’linin kim olduğunu açıklamak yerine o ABD’linin sözlerini bir kez daha tekrarlayan Muharrem İnce “Türkiye Cumhuriyeti, Fetullah Gülen’nin iadesi için ABD’ye böyle bir başvuru yapmış mıdır” diye soru sorarak telefon bağlantısını sonlandırdı.

İNCE BİLMİYOR MU

Türkiye’yi yönetmeye aday olduğunu savunan Muharrem İnce’nin, Türk devleti adına daha önce Fetullah Gülen’in iadesine dair yapılmış açıklamaları görmezden gelip kimliği belirsiz ABD’lilerin ağzıyla konuşması, kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Daha önce Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda, 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişiminin ardından kısa süre sonra teröristbaşı Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi için 85 delil klasörle birlikte ABD’den 4 ayrı resmi iade talebinde bulundu. Ayrıca iade gerçekleştirilene kadar da teröristbaşı Fetullah Gülen’in tutuklanması da talep edildi. Türkiye ile ABD arasında yapılan ve 1980’de yürürlüğe giren suçluların iadesine ilişkin anlaşmaya göre, Türkiye’nin iade talebinden sonra 80 gün içinde ABD Gülen’i tutuklamak zorunda.

‘TAMAMEN ASILSIZ’

İnce’nin bu iddiası üzerine Adalet Bakanlığı, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile ilgili olarak bugüne kadar yedi ayrı iade talepnamesi ve her bir talepnameye konu suçlar bakımından tutuklama taleplerinin ABD makamlarına usulüne uygun bir şekilde iletildiğini açıkladı. Bakanlık, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin dile getirdiği kaynağı belirsiz iddiaların tamamen gerçek dışı olduğunu bildirdi.

CIA MI YOKSA FETÖ MÜ ARADI

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Muharrem İnce’nin açıklamalarına sert tepki gösterdi. Bozdağ, “Sayın İnce, sizi ABD’den arayan ABD’li mi Türk mü? Eğer arayan ABD’li ise CIA’dan mı yoksa FBI’den mi veya Adalet Bakanlığından mı veyahut da başka bir ABD’li mi? Sizi arayan Türk ise FETÖ üyesi mi veya FETÖ beslemesi mi ya da başkaca bir Türkiye düşmanı mı? Sahi kim?” dedi.

BU MİLLET KUKLALARI SEÇMEZ

Bozdağ, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Sayın İnce, keşke ABD’den arayanın dediğinin doğru mu yalan mı olduğunu tespit için Adalet Bakanlığını arayıp işin aslını, doğrusunu öğrenseydi. Kendisini yalancının yalancı şahidi durumuna düşürmezdi. Belli ki Sayın İnce, ABD’den arayana inanmış ve onun ağzıyla Türkiye’yi suçluyor. İşin aslını ve doğrusunu ben size söyleyeyim Sayın İnce! Sizi ABD’den arayan her kimse, yalan söylüyor. Siz de sorgusuz ABD’den arayan yalancıya inanıp beyanını kamuoyu ile paylaşıyorsunuz, kendinizi yalancıya gönüllü kullandırıyorsunuz, yalancıya yalancı şahitlik yapıyorsunuz. Sayın İnce, unutma ki Türk halkı kendini kullandıranı da başkalarının kullandığını da, yalancıyı da, müfteriyi de sevmez. Böylelerine lider gözüyle de bakmaz. Hele hele başka ülkeden telefonla arayanların kullandığını kukla olarak görür. Kuklaları da Cumhurbaşkanı seçmez” ifadelerini kullandı.

Gündemde yeni bir çözüm süreci yok 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:  “Sayın Cumhurbaşkanımızın gündeminde yeni bir çözüm süreci yahut açılım gibi bir konu yoktur. Sayın Cumhurbaşkanımız, hem Başbakanlığı hem de Cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün vatandaşlarının eşit haklara sahip bireyler olarak yaşaması için büyük bir mücadele vermiştir. Dini ve etnik kökene dayalı her tür ayrımı reddetmiş ve bunu somut icraatlarıyla ortaya koymuştur.     Kürt kardeşlerimiz de diğer bütün bireyler gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin eşit vatandaşlarıdır. Geçmişin ret, inkar ve asimilasyon politikaları Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortadan kaldırılmıştır. Kürtler dahil bütün vatandaşlarımızın PKK terör örgütünün zulüm ve baskısından kurtulması için verilen mücadele bundan sonra da kararlılıkla devam edecektir.”

Komisyon 660 kişinin talebini kabul etti

Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu, OHAL kapsamında meslekten ihraç edilmelere ilişkin 17 bin başvurunun karara bağlandığını, bunlardan 660’ı için mesleğe iade kararı verildiğini açıkladı. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’ndan yapılan yazılı açıklamada, kurumlardan intikal eden personel dosyaları, mahkeme dosyaları ve eski başvurularla birlikte toplam 390 bin evrakın tasnif, kayıt ve arşivleme işleminin tamamlandığı belirtildi. OHAL kapsamında yayımlanan KHK’lar ile 107 bin 175’i kamu görevinden ihraç olmak üzere toplam 111 bin 895 tedbir işleminin gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, “Komisyona yapılan başvuru 108 bin 905’tir. Verilen karar sayısı (17 bin) dikkate alındığında, incelemesi devam eden başvuru sayısı 91 bin 905’tir. KHK ile iade olanlara ilişkin verilen bin 990 ön inceleme kararı, başvuru dosyaları üzerinden verilen (660 kabul, 14 bin 350 ret) 15 bin 10 inceleme kararı olmak üzere toplam 17 bindir. Başvurusu kabul edilen kişiler, 15 gün içerisinde kadro unvanına uygun görevlere atanacaklardır” tdiye konuştu.

 

 

Güncellenme Tarihi : 19.5.2018 12:12

İLGİLİ HABERLER