Ekonomi
  • 26.10.2005 00:05

MUMCU'YA, "YAVRU MUHALEFET" BAYKAL'A "ONURSAL BAŞKAN" DİYEN UNAKITAN RAHMİ KOÇ'A YÜKLENDİ : ARASIRA MEMLEKETE GELİYOR, BİRŞEYDEN HABERİ YOK

ALİ ULURASBA
ANKARA (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, CHP ve Anavatan Partisi Genel Başkanları'nı kendi üslubuyla eleştirirken, Baykal'a 'Onursal başkan', Mumcu'ya 'Yavru muhalefet partisinin genel başkanı' ifadelerine kullandı.

Unakıtan, TÜPRAŞ, Galataport ve Kuşadası ile ilgili özelleştirmelerde her şeyin mevzuata ve kanuna uygun olduğunu ifade ederek, "Kendimi vicdanen rahat hissediyorum" dedi. Maliye Bakanı, "Sayın Rahmi Koç 'ben duymadım' demiş. Sayın Rahmi Koç nerede biliyor musunuz? Yatıyla yeni Zelanda açıklarında. Nereden duyacak? Ara sıra memlekete geliyor. Onun başında olan Mustafa Koç, dedi ki, 'Bu ihale şeffaf yapılmıştır isteseydik biz de girerdik' dedi. Soruyorum. Hadi Rahmi Koç onursal başkan siz de mi onursal başkansınız?" dedi.


Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, CHP tarafından TBMM Genel Kurulu'nda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasıyla ilgili görüşmeler sırasında yaptığı konuşmada, CHP ve Anavatan Partisi'ni eleştirdi. "İktidar olmak kolay bir iş değil. İktidar olmak cesaret istiyor, iş yapmayı, işi becermeyi ifade ediyor. Muhalefet olmak da kolay değil. İktidarın yaptıklarını tetkik edeceksin onları araştıracaksın tenkitlerini bir müştemilata dayandıracaksın" diyen Unakıtan, muhalefete her zaman saygıları olduğunu belirterek, "Büyük Millet Meclisi'nin de kuvvetli bir muhalefete ihtiyaç vardır. Ana muhalefetin lideri geliyor bizi suçlayacak. Bir sürü çelişkili ifadeler. Yalan ve gerçeklerle bağdaşmayan ifadeler. Şimdi böyle muhalefet başkanlığı olur mu? Ben şimdi size soruyorum. Bir muhalefet olarak sabahleyin gazete haberlerini okuyup gazete haberlerine göre muhalefet yapın. Olmaz. Olur da böyle muhalefet olmaz. Sayın ana muhalefet genel başkanı diyor ki, 'Bu bakan diyor saat 02.00'da bakanlıkta görüşmüş'. Böyle bir şey yok. tamamen gerçek dışı. Bunu kim haber verdiyse bu tamamen gerçek dışı. Gündüz torbaya mı girdi? Gündüz gelirse konuşurum. Herkesle de konuşurum. Bu yanlış haberlerle beni suçlamanın ne kadar gayri ciddi olduğunu görmenizi istedim. Mesela gene bir haber çıktı. 'DPT Galataport ile ilgili kararı iptal etmiş'. Hadi yalan demeyelim, gerçek dışı. DTP açıklama yaptı 'Böyle bir şey yok' diye. 12 gün önce özelleştirmeye yazı yazmış. 'Şunları şunları da bize bilgi olarak gönderin'. Gazetede yalan haber çıktı ya, sayın ana muhalefet partisi lideri doğruymuş gibi" diye konuştu.

"GALATAPORT'LA 15 HÜKÜMET, 20 BAKAN UĞRAŞTI"
TÜPRAŞ ihalesi ile ilgili bilgi veren Unakıtan, ihalenin son derece başarılı olduğunu belirterek, bu ihale ile devletin kasasına ilaveten 450 milyon dolar daha konulduğuna dikkat çekti. "Piyasadan anlamayanlara anlatmak zor bunu. Bu işleri bilenlerin yaptıkları yorumlar en doğru karar bu karardır. Bu nedenle bizi alkışlamaları lazım. Ama nerede" diyen Unakıtan, "14.76'nın küçük küçük yatırımcılara satılma imkanı yoktur. Belli pazarı vardır herkese duyurulur. Herkese duyurulmuştur. SPK'nın haberi vardır. Borsa'nın haberi vardır. Bizzat bana geldiler, 'Sayın bakanım çok yükseğe sattığınız için alamadık' dediler. 'Bunu basın toplantısında söyleyebilir miyim' dedim, 'ismimizi de söyleyebilirsiniz' dediler. Morgan Stanley geldi 'haberimiz vardı çok yükseğe sattığınız için alamadık' dediler. Bunu o pazarda ilgisi bilgisi olan herkes biliyor. 17 Aralık bize ne getirdi AB bize ne kazandırdı diyenlere. 1 milyon 300 milyona satabileceğiniz bir şeyi 4 milyonun üzerinde satabildiniz" şeklinde konuştu. Özelleştirme İdaresinin (ÖİB) Borsa'yı yanıltmasının söz konusu olmadığını belirten Unakıtan, "Eğer özelleştirme idaresi 14.76 ayrı olarak satmasaydı yüzde 51'in üzerinde bu da gidecekti ve sıfır puana gidecekti" dedi.


Salı Pazarı olarak bilinen Galataport'un özelleştirilmesi için 15 tane hükümet ve 20 bakanın uğraştığını kaydeden Unakıtan, "Sonunda fos. Geldik ve bunu iktidarımız döneminde burayı özelleştirmek bize nasip oluyor. 15 tane hükümet 20 tane bakan gelmiş gitmiş" diye konuştu.


Bunun üzerinden herkesin konuştuğunu ifade eden Unakıtan, "Ama bazıları burada dinledik, ana muhalefet konuştu. Yavru muhalefet partisinin genel başkanını da dinledik. Orada deniliyor ki bunun 'isim babası benim'. 29 Nisan 2002 tarihli Bakanlar Kurulu'nda, Salı Pazarı sunumu yapılmış ve sunumda bu projenin Galataport projesi olarak adlandırılmasına karar verilmiş. Sayın Mumcu'nun iddia ettiği gibi isim babası Bakanlar Kurulu kararı ve o bakanlar kuruludur. Herkese hakkını verelim. Bunun fikrini ihale etmişler. Garipliği düşünebiliyor musunuz? İlk önce İTÜ tarafından yapılmış. İlk kez de 1990 yılında yap-işlet-devret modeli ile ihaleye çıkarılmış. 21 tane de dosya satmışlar. Ama bir tane bile giren olmamış. Neticede ihale iptal edilmiş. 1997 yılında bu sefer tekrar ihaleye çıkarılmış. Fakat orada da ihale maalesef ihale iptal edilmek zorunda kalınmış. Neden? Hani pazarlama diyoruz ya, pazarlama komisyonu nedir anlatamıyorsunuz ki gelen yok bu ihaleye. Pazarlama illa bir şeyi satmak değil o ülkenin değerini arttırmaktır. Tanıtma fonlarına milyonlarca dolar harcanıyor. Başbakanımız dediği zaman bu ülkeyi pazarlıyoruz bunu anlamaktan bile yoksunlar. Sanki biz memleketin bir şeylerini satıyoruz dediğimiz de komisyon nedir, çirkin bir şekilde ele alıyorlar. Siyaset bu kadar düşmez. Bu memlekete hizmet bu kadar düşmez. Özelleştirme yapmış mısın yapmamış mısın? AB'ye girmiş misin girmemiş misin? Enflasyonu düşürmüş müsün düşürmemiş misin. Faizleri düşürmüş müsün düşürmemiş misin. Bunlar boş şeyler" açıklamasını yaptı.

"BAKAN UNAKITAN'DAN RAHMİ KOÇ'A"
Muhalefetin elinde ne belge varsa Genel Kurul kürsüsüne getirmesini isteyen Unakıtan, Kuşadası ihalesi yapılırken Özelleştirme İdaresi'nin kendisine bağlı olmadığını da belirtti. "Ben o zaman ne Ofer tanırım ne kofer tanırım. Bu ne? Ayıp oluyor. Birlikte çalıştığımız bir bakan arkadaşımın bunu söylemesi beni çok yaraladı. Muhalefette olmak kritik yapacak ama bana çamur atar mahiyette bu şekilde soru sorması beni çok üzdü. Ne varsa açıklayın şurada" dedi.


"Açıklamayan da iddialarını altında kalmaya mahkumdur. Açıkla. Burada ne varsa açıklayın. Açıklayın da görelim" diyen Maliye Bakanı, "Kuşadası limanı ihalesi bana daha Maliye Bakanlığı'na özelleştirme bağlanmadan önce. Olmaz böyle. Elimizde belge var açıklayın şu belgeleri görelim. Açıklanan belge görmedim. Tabanlıoğlu projeyi hazırlamış. Kültür Bakanı Sayın Mumcu'nun imzası var. O değiştirilmedi. Bir noktası değiştirilmedi. Aynı. Orası sit alanıdır isteseler de değiştiremezler. O proje olduğu gibi ihale edildi. Bütün hepsine dendi ki bu proje aynen uygulanacak. Bir proje var o projede de Sayın Mumcu'nun imzası var. Salı Pazarı. Mezbelelik. 5 milyon dolar geliri vardır Salı Pazarı'nın getirdiği. 5 milyon doları 50 seneyle çarpsan 250 milyon dolar eder. Biz ihale açıyoruz, ihale de kapalı zarf usulü. Herkes girebilir. Bunu gazetelerle ilan etmişiz. Bütün gazetelerde. Sayın Rahmi Koç 'ben duymadım' demiş. Sayın Rahmi Koç nerede biliyor musunuz? Yatıyla yeni Zelanda açıklarında. Nereden duyacak. Ara sıra memlekete geliyor. Onun başında olan Mustafa Koç dedi ki, 'Bu ihale şeffaf yapılmıştır, isteseydik biz de girerdik' dedi. Soruyorum. Hadi Rahmi Koç onursal başkan siz de mi onursal başkansınız? 'Ofer aldı'. Ofer bir grubun içerisinde, tahmin ediyorum yüzde 20 falan hissesi var. Diğerleri Türk hissedarı Türk şirketleri. Yani bu düşmanlık nereden geliyor? Kapalı zarf usulü ile. Herkesin gözü önünde. İhale komisyonu mu numara yaptı? Her yerde ihale komisyonu var. 1200 metrelik kıyı o kıyıda oteli yapılacak alışveriş. 450 milyon euro yatırım yapılacak. Bugünkü değerini icra ettiğimiz zaman alacağımız para yüzde 4 iskonto yapsak 819 milyon euro, bugünkü değerine göre 450'yi de üzerine koyun yatırımı. 50 sene de 250 milyon mu olmak lazım yoksa milyarlarca lira katma değer mi?" şeklinde konuştu.


Unakıtan, Kuşadası ve Tüpraş ihaleleri ile ilgili de hiçbir usulsüzlük ve yasal olmayan bir durum olmadığını kaydederek, "Kuşadası'na bugün 10 tane gemi birden geldi. Eskiden orda kuşlar bile uçmuyordu. Beni konuşturmayın. Türk milleti kazandı, kötü mü oldu?" ifadelerine yer verdi.


Başarılı olduklarından dolayı bu tür önergelerin verildiğini belirten Unakıtan, "Kendimi vicdanen rahat hissediyorum. Değişimin öncüsü AK Parti oldu. CHP değişimin önünde durmasın sonra biz bile kurtaramayız" dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:48

İLGİLİ HABERLER