Dünya
  • 19.8.2009 11:37

MUSLUKÇU BENİ BEKLİYOR, ASIN GİTSİN!..

25 Eylül 2007’de ABD Yüksek Mahkemesi, idamların anayasaya uygunluğunu görüşme kararı aldı. Aynı gün Teksas’ta Richard’ın idamı planlanmıştı.

Yargıç Keller, geciken avukatların infazı durdurma talebini “17.00’de mesai bitiyor” diyerek geri çevirdi. Üç saat sonra mahkûm idam edildi. Keller, şimdi hesap veriyor.

ABD basını günlerdir “katil yargıç” davasına kilitlendi. Teksas’ta birçok idam mahkumunu infaza götüren kararlara imza atarak ünlenen kadın yargıç Sharon Keller, San Antonio mahkemesinde sanık sandalyesinde görevini kötüye kullanmaktan yargılanıyor.

‘Sharon Killer’ (Katil Sharon) ismi takılan kadın yargıç, 1986 yılında Houstonlı bir hemşireyi tecavüz edip öldürmekten idam cezasına çarptırılan Michael Richard’ın 25 Eylül 2007’de temyiz davasını infaza saatler kala incelemeye almamakla suçlanıyor. 25 Eylül günü ABD Yüksek Mahkemesi, zehirli iğneyle infazın anayasaya uygunluğunu görüşme kararı aldı. Aynı gün için Richard’ın idamı planlanmıştı. Avukatları infazı durdurmak için zamana karşı yarış başlattı. 16.45’te avukatlar, Keller’e bilgisayarda arıza yaşandığını, infazın durdurulmasıyla ilgili başvurunun gecikeceğini bildirdi. Keller’ın evinde tamirat işi vardı. Yargıç, “mesai bitiyor” diyerek talebi reddetti. Richard saat 20.23’te zehirli iğneyle idam edildi.

Azledilebilir

İnfazın gerçekleşmesinden sonra eyalet yetkileri, yargıcın mahkemenin normal zamanda kapanması emrini vererek protokolü bilerek engellemekten soruşturma açtı. 1976’dan beri 439 kişinin idam edildiği eyalette çok konuşulan dava, mahkeme sürecine de taşınınca olay daha büyüdü. Keller’ın avukatları, mahkeme binası kapandığı için beklemesinin mümkün olmadığını savundu. Avukatlar, nöbetçi yargıcın infazı durdurabileceğini öne sürdü. Nöbetçi yargıç ise böyle bir başvurudan haberdar olmadığını söyledi. Cumhuriyetçi Parti’ye yakın olan ve kolay idam kararı vermekle tanınan Sharon Keller, yargıçlıktan azledilebilir.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:39

İLGİLİ HABERLER