Dünya
  • 26.5.2013 20:59

Müslümanları çileden çıkartan yasak!..

Myanmar’ın batısında bulunan Arakan eyaletinde hükümet Müslüman ailelerin ikiden fazla çocuk sahibi olmasını yasakladı. Yasak Müslümanlara karşı etnik temizlik uygulandığı yönündeki tartışmalar nedeniyle son dönemde dünyanın gündeminde olan bölgede yaşayan Budistler için geçerli olmayacak.

Yerel yetkililer yasağın Bangladeş sınırında bulunan ve nüfuslarının yüzde 95’i Müslüman olan Buthidaung ve Maundaw şehirlerinde yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Bu kararla Myanmar belli bir dini gruba böyle bir yasak uygulayan dünyadaki tek ülke oldu. Söz konusu yasak nüfusunun çoğunluğunu Budistlerin oluşturduğu ülkedeki Müslüman azınlığa yönelik baskı ve saldırıların son halkası olarak değerlendiriliyor.

Çocuk sayısındaki sınırlamalar Çin gibi nüfusu yüksek ülkelerde uygulanabiliyor. Ancak Çin’deki uygulama dine dayanmıyor, aksine etnik azınlıklara istisnalar uygulanıyor.

Hindistan’da da 1970’li yıllarda olağanüstü hal döneminde kısa bir süreliğine erkeklerin zorla kısırlaştırılması söz konusu olmuş ancak kamuoyunun tepkileri sonucu geri adım atılmıştı.

Eyalet sözcüsü Win Myaing, çocuk sayısı sınırlamasıyla ilgili yasanın, hükümet tarafından ülkenin batısında Müslümanları hedef alan saldırıları araştırması için kurulan komisyonun, Müslümanlar arasında nüfus artışını kontrol altına almak için doğum kontrol programı uygulanması önerisinin ardından bir hafta önce çıkarıldığını söyledi.

Arakan (Rakhine) eyaletinde Müslüman ve Budist gruplar arasında çıkan çatışmalar, çok sayıda kişinin ölümüne, çoğu Müslüman yaklaşık 125 bin kişinin de evlerini terk etmek zorunda kalmasına yol açmıştı.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:00

İLGİLİ HABERLER