Gündem
  • 27.10.2008 00:45

'MUSTAFA' FİLMİNDEN İLGİNÇ DETAYLAR...

CNNTURK’te Beyaz ve Meral Okay’ın sundukları ’Nası Yani?’ programına konuk olan Can Dündar, ’Mustafa’ filminin ilk gösteriminde çok heyecanlandığını söyledi.
Atatürk’le ilgili bir film yapmaktan bir nebze korktuğunu da itiraf eden Can Dündar, "Seyirci ne kadar hazır ondan emin değilim. Yıllarca yapılamaması meselesi kasan birşeydi. Dünyaca ünlü yönetmenler beklendi... Ben daha içerden bakmaya çalıştım. Biraz daha kendisi anlatsın istedim. Seyircinin bunu daha çok seveceğine inanıyorum. Espri yapan, ağlayan, sinirlenen, ben de insanım diye etrafındakileri uyaran bir Atatürk’ü daha çok sevecekler diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
’İş büyüdükçe yapılamaz hale geliyor’ diyen Can Dündar, bir adım attıklarını ve başı sonu belli olan birşey anlattıklarını belirterek filmin içinde ayrı ayrı sinema yapılabilecek bir çok öykünün de varlığına işaret etti.
Seyirci kıstasını Atatürk’ten ayrı tutmak gerek:
29 Ekim’de vizyona girecek olan ’Mustafa’ filminin bütçesini bir süre kendisinin karşıladığını anlatan Can Dündar, filmin gişesiyle ilgili de şimdiden bir uyarı yapmayı ihmal etmedi:
"Başta uzun süre cepten gitti. Sonra Sabancı sponsor oldu. Filmi Atatürk ile ayırt etmek lazım. Gidecek seyirci kıstası da Atatürk’le ilgili değil. Gitmezse bizim yüzümüzdendir. Herhalde uygun görmediyse de bizdendir."
Çok özel belgelerdeki ilginç ayrıntılar:
Can Dündar, Beyazıt Öztürk’ün "Araştırma yaparken filmin içine koymadığınız enteresan şeyler buldunuz mu?" sorusuna da şu ilginç yanıtı verdi:
"Çok ilginç şeyler bulduk. Birkaç kategori var: Var ama biz bilmiyoruz yani el altında değil. İki, saklanıyor. Üç, el altında ama biz ilgilenmiyoruz. Saklanıyor, çünkü iyi niyetle. Atatürk’e zarar verir mi acaba diye. Yıllarca rakı içtiğini bilmedik ya onun gibi şeyler. Mesela çok açık, bir mektubunda diyor ki ’Doktorların hatası yüzünden ben hastayım’. Şimdi ’Beni Türk doktorlarına emanet ediniz’ lafıyla yanyana koyunca olmamış. Onun için de bu satırları mektuptan düşüvermişler. Onu Atatürk hiç söylememiş oluyor. Bunu ben gördüm ve kullandım. Çünkü bu tür şeyler, doktorlar alınmasın diye."
Çok özel bir izinle Atatürk’ün ergenlik yıllarından itibaren tutmaya başladığı not defterlerini görüp okuma şansı bulan Can Dündar, "Bir insanın size çok daha yakın durmasını sağlayacak şeyleri biz yeni yeni öğreniyoruz. Keşke başka ünlü yönetmenler de film yapsa. Ben elimdekileri paylaşmaya hazırım" dedi.
Elindeki belgelerden dizi bile olabileceğini söyleyen Can Dündar, "Gerçekten çok ilginç öyküler var. Mesela Trablusgarp’ı pek bilmiyoruz. Gözünden rahatsızlandığı bir hikaye var. Çok ciddi bir göz sorunu var, hayatı boyunca uzayıp giden. Savaşta bir bombalama sırasında gözüne bir parça geliyor. Onun acısı ve gözünü kaybetme noktasına geliyor. Gözünde bir şeylalık oluyor. Sağlık sorunları var, böbrek, ciğer rahatsız" şeklinde konuştu.
Televizyon Gazetesi / Engin Medya

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 04:57

İLGİLİ HABERLER