Gündem
  • 15.9.2013 10:54

Müzisyeni polisin gaz mı öldürdü?

Kadıköy Shaft Bar’ın tonmaysteri Serdar Kadakal (35), önceki akşam kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Ailesi ve arkadaşları, Kadakal’ın, işyeri ve evinin bulunduğu Kadıköy’de Salı günü başlayan ve 3 gün aralıksız devam eden polis müdahalesinde atılan gaz bombalarından etkilendiğini, bu yüzden hayatını kaybettiğini iddia etti.

Kalp yetmezliği nedeniyle 1996 yılında kalp kapakçıları değişen ve düzenli ilaç kullanan Kadakal, dün gece 23.00 sıralarında işyerinde çalışırken kalp krizi geçirdi. İlk müdahaleyi Kadakal’ın ilk yardım bilen arkadaşları yaptı. Genç müzisyen çağrılan ambulansın bir türlü gelememesi üzerine arkadaşları tarafından Kadıköy Şifa Hastanesi’ne kaldırıldı. Kadakal, doktorların tüm çabalarına rağmen kurtarılamadı. Savcı nezaretinde ilk otopsisi hastanede yapılan Kadakal’ın cenazesi daha sonra Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

Ölüyorum galiba...’
Ailesi ve arkadaşları, genç müzisyenin Kadıköy’de 3 gündür yoğun biber gazı nedeniyle nefes alamadığından şikayetçi olduğunu, evlerin içine kadar giren gaz nedeniyle “Ölüyorum galiba, çok kötüyüm” dediğini söyledi.
Kadakal’ın ablası Sibel Kadakal Karacan, olaylar yüzünden kardeşine işe gitmemesi yönünde sürekli telkinlerde bulunduklarını söyledi. Abla Kadakal, “O kadar ahlaklı bir insandı ki verdiği sözler her şeyden önce geliyordu. Hep etrafını mutlu etmek için yaşadı. Doğruları için çabaladı. Çok sevilen bir müzisyendi. Cem Karaca’larla çalışmış, Kurtalan Ekspres’le çalışmış, Bulutsuzluk Özlemi’yle çalışmış... Herkesin ‘Serdar ya. Tiktak Serdar!’ dediği çok değerli biriydi. Evet kalp kapakçıkları değişmişti ama hepimizin sağlık sorunları var, bir şekilde ilaçlarla tedavi ediyoruz. Normal bir insanın dahi maruz kaldığında zarar gördüğü şey, rahatsız bir insanı çok daha fazla etkiliyor. Maalesef Serdar’ı kaybettik. Müdahalelerin başladığı ilk günlerde ‘Nefes alamıyorum’ diyordu. Moda’da yaşıyordu. İşi oradaydı. Olayların çok içindeydi. Dışarı çıkmasına gerek yoktu. Gaz herkesi etkilediği gibi onu da etkiledi” dedi.

Evinin camı kadar gaz
Kadakal ailesinin avukatı İsmail Demirci ise şöyle konuştu:
“Ailenin iddiası Serdar’ın gazdan zehirlendiği ve ölümün bu şekilde olduğu yönünde. Talebimiz üzerine Adli Tıp Kurumu’na sevk edilip otopsi yapılmasını istedik. Ön otopsi raporu verilmedi, hukuki dayanağı nedir, ben de bilmiyorum. Adli Tıp raporu tamamlanınca asıl sebebi göreceğiz. Emniyet Müdürlüğü Kadıköy’de önceki gece gazlı müdahale olmadığı yönünde bir açıklama yapmış. Zaten hiç kimsenin

O yönde bir iddiası yok.
Son üç gündür Serdar’ın iş yerindeki sokaktan evinin camına varana kadar gaz kapsülü geldi her yere. Serdar’ın gazdan etkilendiği gün 12 Eylül gecesidir. Bu gece rahatsızlığı artıyor, sabah daha da yoğunluk kazanıyor.
Çevresindekilerin telkinlerine rağmen ‘İyi olurum’ diyerek doktora görünmüyor. 13 Eylül gecesi arkadaşlarının yanında düşüyor. Ambulans aranmasına rağmen gelmiyor. Daha sonra taksiyle hastaneye kaldırılıyor ve hayatını kaybediyor. Bu açıklamayı yapan emniyet, bir gün öncesine baktığında durumu görmüş olacak.”

‘Gözlerim yaşardı ama gazdan...’
Kadakal’ın “Hayatım boyunca unutamayacağım” dediği gün, Gezi direnişi sırasında doğum gününü kutlamak için parka gittiği 5 Haziran günüydü. Sosyal medyadaki hesabında o güne ilişkin şu notu yazmıştı: “Hayatımda geçirdiğim en güzel doğum günüydü.... gözlerim yaşardı ama gazdan:)) yağmur çiselemeye başlamadan üzerimize yağmurluklar verildi... gazı yedik, hebele hübele koşarken gozlüğünü çıkar dedi biri, çıkardım.. 2 fıst fıst gözler camsillen silinmiş ayna gibi parıldadı.. korkum yerini neşeye bıraktı... ne güzel bir insan ne güzel bir milletmişiz biz.. iyiki burda doğmuşum...:))”

TTB uyarmıştı
Gezi Parkı olayları sırasında bir açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği (TTB), toplumsal gösterilerde kullanılan gazların, astım ataklarına neden olduğunu, yüksek miktarlarda ise solunum fonksiyonunda bozukluk meydana getirdiğini, ayrıca yüksek miktarda maruz kalındığında bu gazların kalp yetmezliği, karaciğer hasarı ve ölüme neden olduğunun bilimsel verilerle kanıtlandığını açıklamıştı. TTB, “Toplumsal gösterilerde kimyasal silah olan gazların kullanılması kesinlikle çok sakıncalıdır” uyarısında bulunmuştu.

MİLLİYET

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:02

İLGİLİ HABERLER