Gündem
  • 28.3.2021 07:24

Myanmar’da en kanlı gün! 100 ölü

Myanmar’da askeri darbeye karşı eylemlerini sürdüren halka yine kurşun yağdırıldı. Sert müdahalede yaklaşık 100 sivil protestocunun hayatını kaybettiği ifade ediliyor

Myanmar’da askeri darbe ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı düzenlenen protestolara güvenlik güçlerinin gerçek mermilerle müdahale ettiği ve aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 100 silahsız protestocunun hayatını kaybettiği bildiriliyor. Bazı haber organlarına göre, öldürülen sivillerin sayısı daha da yüksek. Myanmar’da yönetime el koyan ordu, hafta sonu yapılan gösterilerle ilgili protestoculara ‘başınızdan ya da arkanızdan vurabilirsiniz’ uyarısında bulunmuştu.

Yerel medya, başkent Yangon’da bir polis merkezi önündeki protestoya katılanlara ateş açıldığını bildiriyor. ABD’nin Myanmar büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, güvenlik güçlerinin silahsız sivilleri öldürdüğü ifadesi yer aldı. Darbenin gerçekleştirilmesinden beri güvenlik güçlerinin silahlı müdahalelerinde 400’den fazla göstericinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor. ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği’nden kanlı müdahaleye sert tepki geldi. Reuters’a konuşan eylemciler ordunun kendilerini evlerinin içinde dahi ‘tavuk gibi’ öldürmekten çekinmediğini ifade ediyor.

Myanmar’da en kanlı gün




Sivil hükümet çabası

Öte yandan Myanmar’da askeri darbe karşıtı milletvekilleri tarafından sivil hükümeti geri getirmek için kurulan Ulusal Meclisi Temsil Komitesinin (CRPH) Başkan Yardımcısı Man Win Khaing Than, etnik gruplarla anlaşarak en kısa zamanda federal sisteme dayalı bir hükümet kuracaklarını açıkladı. Myanmar’ın 1945’te Japonya işgaline karşı direnişe başladığı Ulusal Direniş Günü dolayısıyla konuşma yapan Than, 9 Kasım 2020 seçimleri temel alınarak darbe karşıtı etnik silahlı gruplar ve partilerle hükümet kurabilmek için görüşmeleri sürdürdüklerini belirtti. Than, “Halkımızı cuntaya karşı korumak üzere etnik gruplardan kardeşlerimizle bir araya gelerek federal ordu ve geçici sivil hükümet kurmanın zamanı gelmiştir” açıklamasında bulundu.

Askeri darbenin ardından 5 Şubat’ta kurulan CRPH, cuntayı tanımayarak seçilmiş hükümeti geri getirmeyi hedefliyor. Myanmar seçim kanunlarına göre genel seçimlerin ardından 4 ay içinde yeni hükümetin kurulması gerekiyor. Bu yüzden CRPH, 31 Mart’a kadar sivil hükümeti kurarak askeri yönetimi saf dışı bırakmak istiyor.

 

Myanmar’da en kanlı gün

 

Darbenin lideri General Min Aung Hlaing, dün Silahlı Kuvvetler Günü kutlamaları kapsamında yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında protestocuları suçladı ve “demokrasiyi koruyacağını” söyledi.

Güncellenme Tarihi : 28.3.2021 07:30

İLGİLİ HABERLER