Ekonomi
  • 13.7.2009 09:39

NABUCCO'DA TARİHİ GÜN

Nabucco Hükümetlerarası Anlaşması İmza Töreni ve Zirve Toplantısına Avrupa’dan Cumhurbaşkanı ve Başbakanlar düzeyinde katılımlar olacak.

Zirvede, Nabucco Uluslararası Şirketi’nin 6 ortağından birinin Alman şirketi RWE olması sebebiyle Almanya, transit ülke Gürcistan, Nabucco boru hattına doğal gaz tedarik edebilecek muhtemel üretici ülkeler Azerbaycan, Türkmenistan, Irak, Suriye, Mısır, Katar de temsil edilecek.

Törende projeye destek veren AB Komisyonu ile ABD, bölgenin en önemli doğal gaz tedarikçisi olması sebebiyle Rusya Federasyonu da yer alacak.

Yaklaşık 8 milyar Euro’luk proje maliyetinin yüzde 30’u paydaşlar tarafından kendi öz sermayeleriyle karşılanacak. Doğal gaz boru hattının inşasına 2011 yılında başlanması öngörülüyor.

2014’te gaz akacak

Nabucco’nun ortakları eşit hisse ile Türkiye’den Botaş, Bulgaristan’dan Bulgargaz, Romanya’dan Transgaz, Macaristan’dan MOL, Avusturya’dan OMV ve Almanya’dan RWE şirketleri. 2010’da inşasına başlanacak ve ilk gazın 2014’te pompalanması beklenen Nabucco Boru Hattı, Türkiye’den çıktıktan sonra sırasıyla önce Bulgaristan, Romanya ve Macaristan’dan geçerek terminal ülke Avusturya’ya kadar uzanacak.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:17

İLGİLİ HABERLER