Dünya
  • 26.10.2020 20:48

NASA aydaki heyacanlandıran keşfi açıklad

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Ay hakkında "heyecan verici" yeni keşfi açıkladı. NASA yöneticisi Jim Bridenstine Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Ay'ın yüzeyinde su bulduklarını duyurdu.

Son dakika haberi... NASA yöneticisi Bridenstine, bütün dünyanın beklediği haberi Twitter'dan duyurdu. Bridenstine paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"@SOFIATelescope'u kullanarak, Ay'ın güneş ışığı alan yüzeyinde ilk kez su tespit ettik. Henüz kaynak olarak kullanıp kullanamayacağımızı bilmiyoruz ancak Ay'da su ile ilgili öğrendiklerimiz Artemis keşif planlarımız için anahtar niteliğinde."

Bilim adamları, suyun ne kadarının "moleküler" olduğunu, H2O olarak bildiğimiz şeyin ne kadar olduğunu ve ne kadarının hidroksil olduğunu kesin olarak söylemek için kimyasal imzayı ayıramadılar. 2009'daki keşifler, bilim insanlarının aydaki "suyun" çoğunun hidroksil olduğundan şüphelenmelerine yol açtı, çünkü termal olarak moleküler sudan daha kararlı.

Hawaii Üniversitesi'nde gezegen bilimcisi ve yeni çalışmalardan birinin ortak yazarı Shuai Li, "Tespit moleküler su için çok benzersiz" diyor. Su izi, molekülün UV radyasyonuna maruz kalacağı ve sıcaklıkların şafak, öğle ve alacakaranlık arasında çarpıcı biçimde dalgalandığı ayın aydınlatılmış yüzeyinde tespit edildi. Biraz şaşırtıcı, ama kesin. Li, "Bilgilerimize dayanarak, başka bir şey olamaz" diyor.

Güncellenme Tarihi : 26.10.2020 20:54

İLGİLİ HABERLER