Dünya
  • 28.2.2021 11:58

NASA şaşkın!.. Sibirya'da esrarengiz çizgiler

NASA'nın uydusu Rusya'da gizemli çizgiler buldu! Sibirya'da neler oluyor?

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA gündemden düşmek bilmiyor. Uzay dairesinin yeni keşif aracı Perseverance, Mars'taki görevine başladı. Diğer yandan NASA, diğer gezegenleri ve Dünya'yı yakından takip ediyor. Bir süre önce NASA'nın uydusu Dünya'da ilginç bir keşfe imza attı. Rusya'nın Sibirya bölgesinde gizemli çizgiler bulundu. Peki bu çizgiler nedir? Acaba doğal bir felaketin işareti olabilir mi? Uzmanlar ne diyor? İşte konu hakkındaki tüm detaylar...

Mysterious stripes spotted over Russia in satellite images — and NASA is  perplexed – The Street Press

NASA'nın en çok odaklandığı konuların başında Dünya'mız yer alıyor. Uzay dairesi, Dünya'nın değişimini, yaşanan doğal olayları, olabilecek potansiyel tehlikeli durumları uydularla gözlemliyor. Geçtiğimiz günlerde Sibirya'daki Markha Nehri yakınlarında bilim insanlarının ne olduğunu anlayamadığı gizemli çizgiler görüldü.

Mysterious Striped Pattern Over Russian Arctic Baffles NASA, What Is This  Weird Topographical Feature? | Science Times

Desenli Zemin ve Diğer Olası Açıklamalar

Akla yatkın bir açıklama, Sibirya bölgesinin buzlu doğasına dayanıyor. NASA'ya göre , özellikle Orta Sibirya Platosu'nun bu kısmı zamanın neredeyse yüzde 90'ı donmuş toprakla kaplıdır . Kalan yüzde 10, permafrostun geçici olarak çözüldüğü durumları oluşturur. Düzenli olarak bir don döngüsüne maruz kalan ve defalarca çözülen kara bölgelerinin "desenli zemin" adı verilen yuvarlak veya çizgili desenler aldığı görülmüştür.

NASA Earth Observation yayınına göre üçüncü olası teori erozyondur . ABD Jeolojik Araştırma jeoloğu Thomas Crafford, çizgili desenin "katman keki jeolojisi" adı verilen tortul kayalar arasında gözlemlenen davranışa benzer olduğunu açıklıyor. Crafford, bunun, kar erimesi veya yağmurdan kaynaklanan su yokuş aşağı akarken, tortul kayaç parçalarını aşındırıp yığınlara taşıdığında bunun gerçekleştiğini açıklıyor.

NASA'nın uydusu Rusya'da gizemli çizgiler buldu! Sibirya'da neler oluyor?

Geçtiğimiz haftanın başlarında NASA araştırmacıları Dünya Gözlemevi web sitesinde tuhaf bir dizi uygu görüntüsü yayınladı. Landsat 8 uydusu ile çekilen görüntüler, Markha Nehri'nin her iki tarafındaki araziyi karanlık ve açık çizgilerle dalgalandırıyor.

Orta Sibirya platosu, yılın %90'ınında donmuş toprak ile kaplıdır, zaman zaman kısa aralıklarla buz çözülüp tekrar donuyor. Ocak 2003'te Science dergisinde yayımlanan bir çalışmada; "Donan, çözülen ve tekrar donan toprak parçalarının desenli toprak adı verilen dairesel veya çizgili desenler aldığı bilinmektedir. Etki, donma - çözülme döngüsü sırasında toprak ve taşlar doğal olarak ayrıldıkları zaman yaşanıyor." olarak açıklanmıştı.

İşin ilginç tarafı bu çizgiler 4 mevsimde de görülebilir halde. En çok kışın belirginleşen çizgilerin kışın kar üzerinde daha gözlemlenebilir olduğu belirtiliyor. Elbette bu duruma bilimsel bir açıdan bakıldığında "açıklama" üretmek mümkün gibi görünüyor.Norveç Svalbard'daki taş dairelerinde de benzer nedenlerden dolayı bu tarz çizgiler olduğu gözlemlenmişti. Ancak Sibirya'ya göre Svalbard'daki daireler daha küçükler. NASA'ya göre konu hakkında ortaya atılabilecek ilk tez donma-çözülme etkisi.

ABD Geological Survey'deki jeolog Thomas Crafford, şekillerin "layer cake jeolojisi olarak bilinen" tortul kayaçlardaki desenlere benzediğini belirtti. Bu desenler, karlar eridiğinde ya da yoğun yağmurla tortul kaya parçacıkları yontulup yığınlar oluştuğunda görülen bir etki olarak biliniyor.

Sibirya'da kar erimeleri sonrasında akan sudan kaynaklı bu durumun yaşanabileceğini düşünen Thomas Crafford daha koyu şeritlerin daha dik alanları ve daha açık şeritlerinse düz alanları temsil ettiğini belirtti.

NASA, konu hakkında teori üretirken, Rusya bu konuda bir araştırma yaptı mı yoksa ellerinde bir veri var mı bilinmiyor.
 

Güncellenme Tarihi : 28.2.2021 12:04

İLGİLİ HABERLER