Dünya
  • 17.4.2021 01:31

NASA’yı Ay’a Elon Musk gönderecek!

NASA ,Ay programı için SpaceX ile anlaştı.

ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Ay'a iniş programı için Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX ile anlaştığını duyurdu.

NASA, 2024’e kadar Ay’a insan göndermeyi amaçlayan Artemis projesinde kullanacağı uzay araçlarını inşa etmek için Elon Musk tarafından yönetilen SpaceX ile anlaştı. NASA proje için SpaceX‘e 2,9 milyar dolar ödeyecek.

Elon Musk ve SpaceX, NASA projelerinde Jeff Bezos‘u geride bıraktı

TheWashingtonPost‘un haberine göre NASA, 2024 yılına kadar Ay’a insan göndermeyi planladığı Artemis projesi için SpaceX‘le anlaştı. Haberde proje için üç büyük aday olduğu belirtilirken, bu adayların SpaceX, Dynetics ve Jeff Bezos’un Blue Origin‘i bulunuyordu. SpaceX bu adayları geride bırakarak projeyi sırtlama görevini üstlenmeye hak kazandı. NASA ayrıca, üç şirketi de iniş konseptleri geliştirmek için 967 milyon dolarla ödüllendirmişti.

NASA’nın Apollo programından bu yana Ay’a ilk iniş görevi olan Artemis için iki şirketle anlaşması bekleniyordu. Ancak SpaceX‘in tek başına görevi üstlenmesi, Blue Origin’in yanında diğer havacılık şirketleri olan Lockheed Martin ve Northrop Grumman’ın da dahil olduğu ekibin saf dışı kalması anlamına geliyor. Zira ticari mürettebat programında hem SpaceX, hem de Boeing‘le sözleşme imzalanmış, teslimat yapılamaması durumunda ise NASA’ya ek seçenekler sunulmuştu.

Elon Musk’ın SpaceX’inin teklifi, şirketin Teksas, Boca Chica’da inşa ettiği yeni nesil uzay aracı olan Starship‘ti. Ortalama bir astronot mürettebatı ve 100 ton kargo malzemesi taşıması beklenen uzay aracının Ay ve Mars gibi sert bir yüzeye inmek için ana motorlarını kullanması gerekiyor. Ancak SpaceX’in son zamanlarda yaşadığı problemler, kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına yetiyor.

NASA’nın Artemis görevi Ay’a ilk kadını ve ilk renkli kişiyi indirmeyi hedefliyor. Şimdiye kadar sadece beyaz tenli insanların yürüdüğü Ay yüzeyine ulaşmak için uzay ajansı geçen senenin Kasım ayında 18 astronot tanıtmıştı.

kaynak: shiftdelete.net/

Güncellenme Tarihi : 17.4.2021 01:30

İLGİLİ HABERLER