Gündem
  • 29.6.2022 11:51

NATO bildirisine terör örgütü olarak soktuğumuz FETÖ panikte

Madrid bildirisindeki 'FETÖ' detayı: İlk kez uluslararası belgede 'terör örgütü' olarak yer aldı

Emekli Tuğgeneral Doç. Dr. Fahri Erenel, TVNET canlı yayınında Türkiye-İsveç-Finlandiya-NATO görüşmesinin ardından imzalanan memoranduma ilişkin değerlendirmede bulundu. FETÖ'nün ilk kez uluslararası resmi bir belgede 'terör örgütü olarak' yer aldığına dikkat çeken Erenel, "Bu ABD'nin bugüne kadar kaçındığı bir şeydi. Burada yer alacak ifade aynı zamanda ABD mahkemeleri için de bağlayıcı olacaktır." dedi.

İspanya’nın başkenti Madrid’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le gerçekleştirilen dörtlü görüşmenin ardından memorandum imzalandı.

Emekli Tuğgeneral Doç. Dr. Fahri Erenel, TVNET'te yayınlanan Akıl Odası programında memoranduma ilişkin değerlendirmede bulundu.

"ÜÇ YIL ÖNCENİN İNTİKAMI ALINDI"

"Türkiye ilk kez bunca yıldır söylediği terör konusunu dünyanın gözü önünde bir belgeye yedirdi." diyen Erenel, "Türkiye üç yıl önceki NATO Zirvesi'nin intikamını aldı. Üç yıl evvel Türkiye yine bir terörle, PKK'yla ilgili bir ifadenin metne girmemesi nedeniyle Estonya, Letonya ve Litvanya'ya yönelik yeni bir kuvvet yapılanmasının hazırlanması planını veto etmişti. Dolayısıyla o dönemde yine Türkiye ikna edilerek bu terör örgütü ifadesi buraya sokulmadı. Dolayısıyla Türkiye uzun yıllar PKK terör örgütüyle mücadelesinde herkese bu ifadeleri söyledi ama dikkate alınmadı. Dolayısıyla Türkiye ilk kez terörle mücadelede bugüne kadar elde ettiği sonuçları, Türkiye'nin uğradığı ekonomik ve insan gücü kayıplarını, bunlarla uğraştığı süreci dünya kamuoyuna anlatmaya muvaffak oldu. En azından Stoltenberg Türkiye'nin terörle mücadelesi ve PKK'nın bir terör örgütü olduğu birçok kez tekrarlanarak dünya kamuoyunun gözüne sokuldu." ifadelerini kullandı.

Erenel, bunun Türkiye'nin terörle mücadelesinde uluslararası alanda bugüne kadar elde ettiğinin ilerisinde bir adım olduğunu söyledi.

FETÖ DETAYI

FETÖ'nün ilk kez uluslararası resmi bir belgede 'terör örgütü olarak' yer aldığına dikkat çeken Erenel, "Bu ABD'nin bugüne kadar kaçındığı bir şeydi. Burada yer alacak ifade aynı zamanda ABD mahkemeleri için de bağlayıcı olacaktır." diye konuştu.

Dünya Madrid'deki kritik zirveyi konuşuyor! Finlandiya Cumhurbaşkanı'ndan flaş sözler: Taviz verdik

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik başlattığı saldırının ardından Avrupa en büyük güvenlik kriziyle karşı karşıya kaldı. Bu bağlamda İsveç ve Finlandiya NATO'ya üye olmak için girişimde bulunurken, Türkiye 'güvenlik' ve söz konusu iki ülkenin 'teröre açık desteği' nedeniyle veto kartını kullandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Stockholm ve Helsinki yönetiminin bu tutumundan geri adım atması ve bunu yazılı olarak bildirmesinin ardından NATO üyeliği için yeşil ışık yaktı. Bu gelişme dünya medyasının bir numaralı gündem maddesi haline geldi.

Fransız AFP haber ajansı Finlandiya Cumhurbaşkanı Niiniströ'nün açıklamasını dünyaya duyurdu. Niiniströ, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine onay verdiğini açıkladı. AFP 'acil' koduyla geçtiği haberde "Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini destekliyor" spotuna yer verdi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC internet sitesinin manşetinden verdiği haberde, "Türkiye Rusya'nın Ukrayna işgalinin ardından Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine yönelik şerhini kaldırdı" başlığıyla gelişmeyi takipçilerine duyurdu. Madrid'deki gelişmeleri anbean takip eden BBC, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in Türkiye'nin adımını memnuniyetle karşıladığını aktardı.

"FİNLANDİYA TAVİZ VERDİ"

Finlandiya'nın önemli gazetelerinden ILTALENTI, gelişmeleri saniye saniye takip ederken Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'nün açıklamalarını Fin okurlarına aktardı. Buna göre; Niinistö, uluslararası medyaya yaptığı açıklamada, "Finlandiya taviz verdi, fakat Finlandiya halen kendi hukuku ve uluslararası anlaşmalara uygun olarak faaliyet gösterebilir" dedi. Finlandiya lideri anlaşmanın iyi olup olmadığına yönelik bir soruya ise İngilizce yanıt verdi ve "Gerekli bir anlaşmaydı" ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE VETOSUNU KALDIRDI"

Amerikan New York Times gazetesi gelişmeleri canlı aktardığı haberinde "Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya girişini engelleyen diplomatik anlaşmazlık çözüldü. Türkiye iki İskandinav ülkesinin NATO üyelik başvurusuna yönelik vetosunu kaldırdı" ifadesine yer verdi. NYT, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya girmesi halinde bu durumun on yıllardır İttifak'ın en önemli genişleme hamlelerinden biri olacağını yazdı.

Türkiye'nin her adımını dikkatle takip eden Yunanistan'da da gündem Madrid'deki zirveydi. Yunan Kathimerini gazatesi de diğer Avrupa basını gibi gelişmeyi manşetine taşıdı. Finlandiya liderinin sözlerine yer verilen haberde, yarın gerçekleşecek Erdoğan-Biden görüşmesine de atıf yapıldı.

Güncellenme Tarihi : 29.6.2022 11:57

İLGİLİ HABERLER