Gündem
  • 25.6.2014 17:52

NATO, Türkiye için tereddüt etmeyiz

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın sabah oturumları sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Irak konusunun Türkiye tarafından gündeme getirildiğini belirterek, "Sınırlarına yakın bölgedeki durumdan çok endişeliler ve bunu gündeme getirmeleri konusunda iyi nedenleri var" dedi.

Irak ve bölgedeki gelişmelerden açıkça çok büyük endişe duyduklarını ifade eden Rasmussen, NATO müttefiklerinin dayanışma içinde olduğunun altını çizerek, "Türkiye'nin de dahil olduğu tüm müttefiklerimize etkili savunma ve koruma sağlama konusuna odaklanmış durumdayız" diye konuştu.

Olası füze saldırılarına karşı Türk halkını savunmak ve korumak amacıyla Patriot füze savunma sistemlerini gönderdiklerini hatırlatan Rasmussen, "Türkiye'ye etkili savunma ve korunma sağlamak amacıyla gerekli adımları atmakta tereddüt etmeyiz" ifadelerini kullandı.

RUSYA İLE İLİŞKİLER ASKIDA

Rasmussen, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tavrında değişiklik görülmemesi nedeniyle işbirliğinin askıda kalmasına karar verildiğini de açıkladı.

Rasmussen, nisanda Rusya ile ilişkilerin eskisi gibi yürütülemeyeceğini açık şekilde dile getirdiklerini belirterek, "Diplomatik diyalog kanallarını açık tutarken pratik işbirliğini askıya aldık. Bugün, Rusya'nın tavrında değişiklik görmüyoruz. Dolayısıyla pratik sivil ve askeri işbirliğini askıya alma kararını sürdürmekten başka bir opsiyonumuz yok" dedi.

Rasmussen, Rusya uluslararası sorumluluklarına uygun hareket edene kadar bu ülkeyle işlerin eskisi gibi yürümeyeceğini söyledi.

Rusya'nın kuralları çiğnediğini ve güveni aşındırdığını belirten Rasmussen, "Rusya, NATO'yu açıkça tehdit olarak gösteriyor, oysa ki uluslararası düzen açısından tehdit oluşturan, Rusya'nın Ukrayna'daki yasa dışı eylemleri" dedi.

Rasmussen, Ukrayna'ya destek olma amacıyla bir tröst fonu oluşturma kararı aldıklarını belirtti.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 03:53

İLGİLİ HABERLER