Sağlık
  • 29.11.2011 00:03

NEFES VE KOKU ALMAKTA ZORLANIYORSANIZ DİKKAT!..

100 yılı aşkın bir süredir baş ve diğer ağrılar için doktor kontrolüne gerek kalmaksızın kullanılan aspirin günümüzde çok daha farklı hastalıklarda tedavi amaçlı kullanılabilmekte…
Burun poliplerinde Aspirin tedavisi:
Toplumda sık görülmemekle beraber birçok sinüzit hastasının temelinde yatan sorun burunda gelişmiş olan poliplerdir. Bu hastalık burunda tıkanıklık, koku almada güçlük, akıntı gibi şikayetlerle kendini göstermekte. Samter sendromu da denilen bir alt grupta ise bu bulgulara astım bulguları ve ağrı kesici kullanımında nefes darlığı oluşumu da eklenmektedir. Klasik olarak ameliyat edilen hastalarda şikayetler kısa zamanda tekrarlamaktadır.
Son yıllarda bu hastalığın tedavisine eklenen Aspirin tedavisi bu şikayetlerin ortaya çıkmasını geciktirmekte hastalığın kontrolünü kolaylaştırmaktadır. Bu yöntemle Aspirin kullanamayan bu hastalara aspirinin düşük dozlarda verilmesiyle bir çeşit aşılama sağlanmakta ve bir süre sonra hastalar Aspirini daha yüksek dozlarda kullanabilmektedir.
KBB uzmanı Prof Dr Ö. Taşkın Yücel ‘in açıklamasına göre son yıllarda uyguladıkları bu uygulamayla bu grup hastalarda Aspirin kullanımı şikayetlerin azalmasını sağlamakta ve hastalığın tekrarlamasını azaltmaktadır.
Bu uygulama KBB uzmanlarıyla Göğüs hastalıkları uzmanlarının beraber çalışmasıyla gerçekleştirilmektedir. Burundaki poliplerin alınmasını ve sinüslerin temizlenmesini takiben hastalar Göğüs hastalıkları uzmanının denetiminde çok düşük dozlardan başlayarak Aspirin kullanmaya başlamakta ve daha sonra giderek artan dozlarda kullanarak günlük olarak Aspirin kullanmaktadırlar.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 11:54

İLGİLİ HABERLER