Gündem
  • 30.10.2021 11:05

Nefesi kesilen PKK'dan Türkiye'ye uzlaşalım çağrısı

Bayık: Türkiye’nin kaygılarını giderecek bir çözüm üzerinde uzlaşırız

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Şam yönetimi ile ilişkirini hiç koparmadıklarını belirterek, “Biz her zaman özerk yönetimin sorunlarını Şam’la çözmelerini istedik. Bu yönlü etkimizi kullanmaya çalıştık” dedi.

Arapça yayın yapan Al Nahar gazetesinin sorularını yanıtlayan Cemil Bayık, Türkiye-Irak sınır boylarında SİHA ve savaş uçakları ile düzenlenen bombardımanlarda kayıplar verdirdiklerinin doğru olduğunu söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Nisan 2021’den beri Metina, Zap, Avaşin-Basyan bölgelerinde düzenlediği kara operasyonuna değinen Bayık,  “6 aydır Türk ordusu saldırıyor; biz de direniyoruz. Türkiye sınırına yakın bazı tepeler dışında hiçbir ilerleme sağlamamıştır” dedi.

 “Türkiye sınırları içinde 1500’den fazla gerilla gücümüz var”

Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Eylül ayında Türkiye toprakları içerisinde toplam PKK’li sayısının 200’ün altına düştüğünü açıklamıştı.

Bu konuya değinen Cemil Bayık, “Türk devleti her zaman gerilla sayısını en az 5 kat az söyler. Türkiye sınırları içinde 1500’den fazla gerilla gücümüz vardır. Diğer alanlardaki güçlerimiz de 2500’den fazladır” ifadelerini kullandı.

“HDP ile siyasi amaçlarımız bir birine uzak değil”

HDP’nin ve öncesinde bu siyasi çizgiye yakın partilerin PKK’nin siyasi kolu olarak gösterilmesinin nedeni olduğunu belirten Bayık, HDP’nin siyasi amaçları içerisinde “Kürt halkının özgürlüğü ve Türkiye’nin demokratikleşmesi”  olduğunu ve “bu açıdan yöntemleri farklı olsa da PKK’yle onların siyasi amaçları birbirinden uzak olmadığını” söyledi.

“Rusya ile ilişkilerimiz bazen dolaylı bazen dolaysız olmuştur”

Rojava konusunda da değinen Bayık, “Özerk yönetimin Kürtlere saldırmayan, Kürt halkını reddetmeyen her siyasi güçle ilişki kurması kadar doğal bir şey olamaz. Yine Rusya ile ilişkili olması kadar doğal bir şey olamaz” dedi.

Bayık, “Bizim Rusya ile ilişkilerimiz bazen dolaylı bazen dolaysız olmuştur. Rusya’nın Türkiye ile ilişkilerine göre değişkenlik göstermektedir. Bizim ne Rusya’ya ne de başka bir ülkeye olumsuz yaklaşmamız yoktur” ifadelerini kullandı.

“Bizim PYD ve özerk yönetimle organik ilişkimiz yok” diyen KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bayık, “ Ancak PYD ağırlık bir Kürt hareketi olduğu için, özerk yönetim içinde Kürtler de bulunduğu için doğal bir yakınlığımız vardır” diye konuştu.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) komutanlarından bir çoğunun daha önce PKK saflarında yer aldığını belirten Bayık, “Rojava Devrimi gerçekleşince Rojava ve Suriye’de siyasi ve askeri mücadele içinde olmak istediler. Biz de bunu doğal karşıladık” dedi.

Türkiye ile uzlaşırız

“Kürt sorununda devlet yada devletçik biçiminde bir çözüm arayışımız yoktur” diyen Bayık, “Biz Türkiye’nin toprak birliği ve siyasi birliği yönündeki kaygıları giderecek bir çözüm üzerinde uzlaşırız. Demokratikleşen bir Türkiye ile uzlaşmamız zor olmaz” yorumunu yaptı.

Güncellenme Tarihi : 1.11.2021 00:45

İLGİLİ HABERLER