Gündem
  • 8.7.2009 16:41

"NEREDE BU 'ONE MİNUTE'Cİ BAŞBAKAN?"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail'in, Gazze'de Filistinlilere yönelik girişimlerini her ortamda dile getirdiğini ancak ''Çin'in, Uygur Türklerine yönelik katliamı karşısında dut yemiş bülbüle döndüğünü'' ileri sürdü.

Vural, Çin'in ''Sincan Uygur Özerk Bölgesi''nde yaşanan olaylara ilişkin, TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Çin'in, Uygur Türklerine yönelik saldırılarının, toplu katliama dönüştüğünü ifade eden Vural, duydukları üzüntüyü dile getirdi. Vural, Çin siyasi makamları ve güvenlik güçlerinin, Uygur Türlerine karşı sistemli, bilinçli etnik temizlik, imha harekatının yeni bir tezahürüyle karşı karşıya olduklarını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Hükümetin, bu konuda ''atalet'' içinde olduğunu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, iki tarafa sükunet telkin ettiğini savunan Vural, ''Kimmiş bu taraflar?'' diye sordu.

Olayları, ''Çin'in, bilinçli şekilde Uygur Türklerine yönelik katliamı'' olarak değerlendiren Vural, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sayın Başbakan, Gazze'de, İsrail'in, Filistinlilere yönelik girişimleri karşısında, bu meseleyi, bütün söylemlerinde, her türlü ortamda dile getirmişken, Çin'in, Müslüman Uygur Türklerine yönelik bu katliamı karşısında, dut yemiş bülbüle dönmesini anlayabilmiş değiliz. Sayın Başbakan nerede? Bu katliam yapılırken ne söylüyor? Bu millet acı içerisinde. Bu insanlık dramı karşısında Başbakan ne yapıyor? Nerede bu 'one minute'çi Başbakan? Acaba 'one minute' dedikten sonra, gidip özür dilemek zorunda kaldığı için şimdi Uygur Türklerine yönelik katliam karşısında acaba yoğurdu üfleyerek mi yiyor? Bu bir insanlık dramıdır. İnsanlık, orada yok edilmektedir. Sayın Başbakan ve AK Parti'nin davranışı, milletimizin acısı karşısında, vurdumduymaz yaklaşım olarak ortaya çıkmaktadır. Hiçbir ses, seda yok.''

-''AÇIKLAMALAR CILIZ KALDI''-

Vural, Çin'in, Uygur Türklerini korumak yerine, baskı yaptığını, bu uygulamalar karşısında yapılan açıklamaların ''cılız'' kaldığını söyledi.

Türkiye'nin, orantısız güç kullanıldığı, toplu katliamla karşı karşıya kalındığı bir ortamda sessiz kalmasını anlayamadıklarını belirten Vural, kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bölgeyi ziyaret ettiğini anımsattı.

MHP'li Vural, parlamentonun sessiz kalamayacağını, yaşananların, dostluğu inşa etmekten uzak uygulamalar olduğunu dile getirdi.

Vural, ''Böyle bir katliam, Türkiye-Çin arasında bir dostluğa darbeyken, halen Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Milletvekili İhsan Arslan oturuyor. Bu gelişmeler karşısında sessiz...'' dedi.

Hükümetin, gelişmeler karşısında Çin Büyükelçisi'ne bir soru dahi soramadığını ileri süren Vural, ''Türkiye, üyesi olduğu BM Güvenlik Konseyi nezdinde bu konuyu niye dile getirmiyor?'' diye sordu.

MHP Grup Başkanvekili Vural, dünya ve Türkiye'nin, bu insanlık dramı karşısında suskun kalamayacağını, bunun, insanlığın verdiği bir sınav olduğunu söyledi.

Vural, Hükümetten, Dünya Uygur Kongresi Lideri Rabia Kader'i Türkiye'ye çağırarak, istişarede bulunmasını istedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''güvenlik güçlerinin bulunduğu ortamlarda sürekli siyaset yaptığını, güvenlik güçlerini, siyasete alet ettiğini'' ileri süren Vural, Erdoğan'a, ''Güvenlik güçleriyle yaptığınız görüşmeler ve toplantılarda, Türk milletini temsil ediyorsunuz, AK Parti Genel Başkanı değilsiniz. Siyaseten muhalifleri eleştirmek yerine, bu milletin birlik, bütünlüğüne, güvenlik güçlerine sahip çıkmanız gerekmektedir. Bu toplantılar siyaset yapılacak toplantı değildir. Bu toplantılarda siyaset yapmaktan vazgeçin'' diye seslendi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:25

İLGİLİ HABERLER