Gündem
  • 29.4.2024 02:36

Netanyahu hakkında tutuklama kararı çıkması an meselesi

Lahey’deki mahkemeye tehdit eden Netanyahu hakkında tutuklama kararı çıkması an meselesi

Netanyahu'nun Lahey Mahkemesi hakkındaki tweeti İsrail'deki üst düzey yetkilileri kızdırdı: Bu bir tehdit olarak yorumlanabilir

İbrani gazetesi "Maariv" in 28 Nisan 2024 Pazar tarihli haberine göre İsrail'deki üst düzey yetkililer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni eleştirdiği tweet'i eleştirdi .

Gazete, "Netanyahu'nun tweet'inin kendisi yanlıştır, kesinlikle İsrail'in içinde bulunduğu dönemde ve durumda. Her türlü açıklama, karmaşık durumu daha da karmaşık hale getirebilir ve mahkemeye bu şekilde yorumlanabilecek bir tehdit mesajı kendisi hakkında tutuklama kararına sebep olur,

Netanyahu geçen Cuma günü attığı tweette şunları söyledi: "Benim liderliğim altında İsrail, Lahey Ceza Mahkemesi'nin kendisini savunma temel hakkını, IDF askerlerine ve İsrail'deki tanınmış kişilere yönelik tehdidi, İsrail'deki tek demokrasiyi baltalamaya yönelik herhangi bir girişimi asla kabul etmeyecektir. Ortadoğu'daki tek Yahudi devleti  biziz. Lahey'de suçlanmamız Dünya için bir skandaldır ve biz buna teslim olmayacağız."

İbrani medyası, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyon nedeniyle Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kendisi adına tutuklama emri çıkarma ihtimalinden derin endişe duyduğunu bildirdi.

Kaynakların aktardığına göre Maariv, Netanyahu'nun son günlerde olayların bu şekilde gelişmesini önlemek için büyük çaba sarf ettiğini ve özellikle ABD Başkanı'na dolaylı baskı da dahil olmak üzere birçok telefon görüşmesi yaparak bu konuda herhangi bir olumlu sonuç elde etmeye çalıştığını söyledi. Joe Biden.

Gazeteye göre Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Netanyahu hakkında tutuklama kararı çıkarması an meselesi olabilir.

Ayrıca gazetenin varsayımına göre, Gazze Şeridi'nde devam eden askeri operasyonlar ışığında Lahey Mahkemesi, İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevy'yi de arananlar listesine koyabilir.

İsrail Yayın Kurumu'nun bildirdiğine göre bu durum, Netanyahu ile savaş konseyi üyeleri arasında tutuklu ve tutuklu değişimi anlaşmasına ilişkin müzakerelerin seyri konusunda güven eksikliğinin ışığında ortaya çıkıyor.

İsrail Yayın Kurumu, aralarında Benny Gantz, Gallant ve Eisenkot'un da bulunduğu siyasi ve güvenlik yetkililerinin Hamas'la anlaşmaya varılmasını desteklediğini, Netanyahu'nun ise buna karşı çıktığını söyledi.

Komisyon, askeri yapının, özellikle Mısır'dan gelen yeni önerileri, Refah'ta herhangi bir operasyona başlamadan önce Gazze'deki mahkumların iadesi için son fırsat olarak gördüğünü de sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 29.4.2024 02:44

İLGİLİ HABERLER