Gündem
  • 12.10.2005 00:02

NEVE ŞALOM SİNAGOGU'NDA İFTAR YEMEĞİ...

CEMAL COŞKUN
İSTANBUL  - Türk Musevi Cemaati'nin bu yıl 6.'sını düzenlediği geleneksel iftar yemeğinde bir konuşma yapan Türk Musevileri Hahambaşı İzak Haleva, "Türkiye 3 semavi dinin de yaşanabildiği bir noktadır. Avrupa Birliği'nin şansı varsa biz oraya gireriz" diye konuştu.


Türk Musevi Cemaati'nin bu yıl 6.sını düzenlediği Geleneksel İftar Yemeği Neve Şalom Sinagogu'nda yapıldı. Ev sahipliğini Türk Musevileri Hahambaşı İzak Haleva'nın yaptığı yemeğe, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Ali Müfit Gürtuna ile çok sayıda davetli katıldı.

 Duaların edildiği, iftar sırasında ezanın okunduğu yemekte, konuklara Türk mutfağından yemekler sunuldu. Yemekte ilk konuşmayı yapan Hahambaşı İzak Haleva, Pakistan'daki felakete değinerek, herkesi dua etmeye çağırdı. Ölenlere rahmet, yaralananlara şifalar dileyen Haleva, farklı dinlerden insanların biraraya geldiğine işaret ederek, "Bu tabloya, fevkalade güzel mozaiğe kelimeler bulamıyorum. Böyle tablo zaten Türkiye'nin dokusunda ve özünde mevcuttur. Eminim ki Allah'ın istediği tablo da budur. Bütün insanlardan birlik ve sevgi dolu yaşamalarını istiyorum. Türkiye 3 semavi dinin de yaşanabildiği bir noktadır. Avrupa Birliği'nin şansı varsa biz oraya gireriz" dedi.


İstanbul Valisi Muammer Güler de konuşmasında, orucunu Musevi cemaatinin sofrasında açmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "Biz diyoruz ki Osmanlı medeniyeti bu hoşgörü kültürünü yaygın bir şekilde uygulayan medeniyettir. Birlikte ve barış içinde geçmişimizden gelen bu özelliği sürdürüyoruz" diye konuştu.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, "Mekanları ne kadar paylaşırsak sevgi ve hoşgörü o kadar artar. İstanbul gerçek anlamda bir barış ve huzur kentidir. Bu güzelliği yaşamayı tüm insanlara tavsiye ediyorum. Sevgi ve saygının paylaşıldıkça arttığını bilmelerini istiyorum" şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından, Beyoğlu Müftüsü ve bir haham birlikte şükür duası yaptı. Bu arada, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Haleva'yı telefonla arayarak yoğun programı nedeniyle yemeğe katılamayacağını bildirdi ve teşekkür etti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:55

İLGİLİ HABERLER