Dünya
  • 28.4.2007 17:23

NEW YORK TIMES :GENELKURMAY'IN AÇIKLAMASI RAHATSIZ EDİCİ

EVRİM ÖCAL BUNN
WASHINGTON  - Genelkurmay Başkanlığı'nın dün gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı 1. tur oylamasını "endişe ile" izlediğini belirttiği açıklaması, yabancı basında da yankı buldu.


ABD'de yayınlanan New York Times Gazetesi'nin bugünkü sayısında, Türk ordusunun dün gece yarısından hemen önce yaptığı açıklamada, AK Parti hükümetinin laiklik ilkelerinden uzaklaştığını gördükleri takdirde hükümete karşı harekete gedebilecekleri sinyalini verdiğini yazdı.


Gazetede yayınlanan bir makalede, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Abdullah Gül'ün adaylığıyla ilgili gerilim Türkiye'yi karar noktasına getirdi. Gül'ün cumhurbaşkanlığı için tek aday olarak gösterilmesi üzerine muhalefet ve ordu, Gül'ün cumhurbaşkanlığını 1923 yılında başlayan laik ve modern döneme son vereceği uyarısında bulundu" ifadelerine yer verildi.


1. tur oylamanın ana muhalefet partisi tarafından anayasa mahkemesine götürüldüğüne dikkat çeken gazete, "Eğer CHP oylamayı iptal ettirmekte başarılı olur ve anayasa mahkemesi oylamaya müdahale ederse ülkede erken genel seçime gidilebilir. Ancak daha da rahatsız edici olanı, Genelkurmay tarafından yapılan açıklama oldu. Açıklamada Genelkurmay, sorumluluğunun Atatürk'ün laik geleneğini korumak olduğunu hatırlatıyor" denildi.


Açıklamayı, ordunun son 50 yıl içinde 4 seçilmiş hükümete müdahale ettiği göz önüne alınarak "üstü hafif kapalı bir tehdit" olarak niteleyen gazete, ordunun niyetinin Erdoğan hükümetini devirmek olup olmadığının ise net olmadığını belirtti. Genelkurmay açıklamasının son yıllarının en sert açıklaması olduğuna dikkat çekilen makalede, Necmettin Erbakan'a da aynı tür bir muhtıra verilmiş olduğunu hatırlatıldı.


New York Times, Türkiye'deki ikileme rağmen Erdoğan ve Gül gibi liderlerin devleti modernize etmeyi başaran iki lider olduğuna da dikkat çekilerek, Gül'ün Türkiye'nin AB üyeliği için yorulmadan çalıştığına ve Türk ekonomisinin AK Parti iktidarı boyunca geliştiğine de değinildi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:40

İLGİLİ HABERLER