Medya
  • 28.5.2006 16:45

NEWSWEEK'TEN DANIŞTAY SALDIRISI YORUMU

Danıştay'a yapılan saldırının Türk hükümetini "kriz"e soktuğu iddia edildi. Newsweek dergisi Başbakan Erdoğan'ın "askeri darbe" ile görevinden uzaklaştırılması gibi bir durum söz konusu olmadığını ancak Erdoğan'ın kariyerinin "en ciddi" kriz ile karşı karşıya olduğunu savunurken "Sonun Başlangıcı Mı?" yorumunu yaptı.

Newsweek dergisi, son sayısında Türkiye'de yaşanan son gelişmeler ve bunun AKP hükümetini nasıl etkilediğini değerlendirdi. Owen Matthews ve Sami Kohen imzalı yazısına, "Sonun Başlangıcı Mı?" başlığını kullanan dergi, Danıştay'a saldırının laik, İslam karşıtı duyguları alevlendirdirirken Türk hükümetini "kriz"e soktuğunu öne sürdü.

Kocatepe Camii'ndeki göstericilerin "kızgın İslamcı fanatikler" değil, yargıç, burokratlar ve işadamları olduğunu belirten dergi, gösterilerde devlete olan bağlılıkların dile getirildiğini, "Türkiye'yi tehlikeli İslamcı bir yolu sürüklediğini söyledikleri hükümetin" protesto edildiğini yazdı.

ERDOĞAN'A DOĞRUDAN BİR MEYDAN OKUMA

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in açıklamaları ve gösterilerin "doğrudan" Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik bir "meydan okuma" olduğunu savunan dergi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün sözlerine de dikkat çekerek "Türk ordusu, konuştuğunda seçilmiş liderler dinleme eğilimini gösteriyor" ifadesini kullandı.

Eski Başbakan Erbakan'ın 1997 yılında "kansız" bir darbe ile görevinden alındığını öne süren Newsweek, "Türk Başbakanı bir askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılmak üzere değildir, elbette. Erdoğan, Erbakan'ın hiç bir zaman olmadığı kadar ılımlı ve daha popüler. Ancak, şimdi kariyeninin en ciddi krizi ile karşı karşıya" ifadesini kullandı.

FAZLA İLERİYE GİTTİĞİNİN İŞARETİ

Newsweek, Erdoğan'ın iktidara geldikten bu yana Türkiye'nin "katı" laikliği yumuşatmaya çalıştığını belirterek AKP'nin türban gibi konulardaki girişimlerine dikkat çekti. Dergi, "Erdoğan'ın İslamcılığı Ortadoğu standartlarına göre yumuşak olabilir ancak bu gösteriler fazla ileriye gitmiş olabileceğinin açık bir işaretidir" yorumunu yaptı.

"Laiklik gösterisi"nin karşısında Erdoğan ve partisinin pedalı geriye çevirdikleri gibi gözüktüğü görüşünü savunan dergi, ancak Erdoğan'ın "reel sorunları"nın "İslamcı kültür-laik kültüre karşı savaşı"nından daha derin olduğunu yazdı. Bu çerçevede ekonomide yaşanan sıkıntılara değinen dergi, AKP'nin iş çevreleri arasındaki desteğinin olumsuz etkilendiğini savundu.

Merkez Bankası başkanlığı sorununun iş çevrelerinin güvenini sarsıldığını belirten gazete, Cumhurbaşkanlığı seçiminin yarattığı soruna ve Güneydoğu'daki gelişmelere değindikten sonra "gerilimin" artmayı sürdürmesi olasılığına işaret etti.

"Kamuoyu yoklamaları, başta gençlerde olmak üzere, milliyetçi partilere olan desteğin hızla yükseldiğini gösteriyor. Bu da AKP'nin üstünlüğünü daha da eritiyor" yorumunu yapan dergi, Erdoğan'ın en büyük projesi olan AB üyeliğinin de yakında Türkiye'de "ciddi siyasi" bir sorun haline gelebileceğini savundu.

Newsweek, Erdoğan'ın laiklerin tepkileri karşısında tartışmayı önlemek için "dinsel gündem"in yerine ekonomiye odaklanabileceğini öne sürerek "Ve orada kararları Allah değil, piyasalar verecek" ifadesini kullandı.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:09

İLGİLİ HABERLER