Gündem
  • 21.1.2014 15:10

Nikos Anastasiadis'ten Başbakan Erdoğan'a mesaj

Kıbrıs Rum tarafının, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel ziyareti çerçevesinde AB nezdinde girişim başlattığı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in dün akşam Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'u telefonla arayarak Kıbrıs sorunu hakkında konuştuğu bildirildi.
Güney Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Fileleftheros gazetesi “AB Aracılığıyla Erdoğan'a Mesaj - Başkan'ın AB Yetkilileriyle Telefon İletişimi" başlıkları altında verdiği haberinde, Başbakan Erdoğan'ın Brüksel ziyaretini fırsat bilen Güney Kıbrıs'ın AB aracılığıyla Türkiye'ye mesaj gönderdiğini, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis'in dün akşam Avrupa Konseyi Başkanı Rompuy'u telefonla aradığını yazdı. Anastasiadis'in bugün AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'yu da telefonla aramasının muhtemel olduğunu belirten gazete, Anastasiadis'in Rompuy'a “Kıbrıs sorunu hakkında bilgi verdiğini, böylece Rompuy aracılığıyla Erdoğan'a mesaj gönderme imkanı oluştuğunu" vurguladı.

Gazete, Anastasiadis'in Rompuy'la telefon görüşmesinde, Kıbrıs Rum tarafının “ortak açıklama metni için gerekli tüm adımları attığı ve topun Türk tarafının ayağında olduğu" iddiasında bulunurken telefon görüşmesinin “epey sürdüğü ve Rompuy'un Kıbrıs'ta yaşananlara ilişkin imaj oluşturduğunu" iddia etti. Kıbrıs Rum tarafının, AB başkanlarının Erdoğan'ın ziyareti sırasında Kıbrıs sorununu da gündeme getirmelerini beklediğini de belirten gazete öte yandan New York'ta da Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs sorunu hakkında bilgilendirilmesi hazırlıklarının başladığını yazdı.

DOWNER YARIN GÜVENLİK KONSEYİ'Nİ BİLGİLENDİRECEK

Gazete, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'in yarın Güvenlik Konseyi'ni bilgilendireceğini, ayrıca, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'ın da UNFICYP'in görev süresinin uzatılması raporu çerçevesinde Güvenlik Konseyi'ne bilgi vereceğini hatırlattı. Downer'in bilgilendirmesinin içeriğine ilişkin net bir bilgi olmadığı ancak pek çok şeyin, Downer'in görevde kalıp kalmayacağına bağlı olacağı yorumunda bulunan gazete, UNFICYP raporuna ilişkin olarak ise İngiltere'nin “sürpriz olmayacağıö taahhüdünün bulunduğunu belirtti. Gazete ayrıca, Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis'in Türkiye basınına yaptığı açıklamalarla Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun Özel Temsilcisi ve Sözcüsü Osman Ertuğ'un açıklamalarına da “anlaşamadıkları hususunda anlaşıyorlar" başlığı altında yer verdi.

PAPADOPULOS: “NEW YORK'A DAVET YOK"

Öte yandan Haravgi gazetesi, Rum Hükümet Sözcüsü Vekili Viktoras Papadopulos'un dün Kıbrıs sorununa ilişkin açıklamada, Kıbrıs'taki tarafların liderlerinin New York'a davet edilme ihtimalinin sorulması üzerine “böyle bir şeyin olmadığı" yanıtını verdiğini yazdı. Habere göre Papadopulos, ortak açıklamaya ilişkin müzakerelerin sürdüğünü, durmadığını, Downer'in bu yüzden adaya geldiğini, iki liderle görüşmemesine karşın iki tarafın müzakerecileriyle görüştüğünü ve pek çok fikir alış verişinde bulunulduğunu" belirterek Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye'ye “Kıbrıs sorununun en kısa sürede çözüleceği perspektifine götürecek bir diyaloga girileceğini önceden kanıtlayacak gerekli iyi niyeti göstermeye" çağırdı. Papadopulos ayrıca, Rum Ulusal Konseyi'nin Cuma sabahı toplanacağını da duyurdu.
Ali RUHLUEL - LEFKOŞA / DHA

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:19

İLGİLİ HABERLER