Bilim
  • 3.4.2006 18:10

NİL'İN KAYNAĞININ BULUNDUĞU İDDİA EDİLDİ

Nil'in denize döküldüğü Mısır'dan başlayan 80 günlük yolculuk, Ruanda'nın yağmur ormanlarında sona erdi.
 
Kaşifler, macera dolu yolculuklarında silahlı militanların saldırısına uğradı, timsahlardan son anda kurtuldu.

"Daha uzun"
 
İddialarını küresel konumlandırma sistemine dayandıran kaşiflere göre, Ruanda'daki Nyungwe Milli Parkı'nda akan Nyabarongo nehri, Nil'in gerçek kaynağı.
 
80 günlük yolculuklarını Mısır'dan başlatan kaşiflere göre bulguları, Nil'in aslında 107 kilometre daha uzun olduğunu da ortaya koydu.
 
Tehlikeli yolculuk
 
Nil'i takip ederek Sudan, Uganda, Victoria Gölü ve Tanzanya'yı geride bırakan kaşifler sonunda Ruanda'ya ulaştı. 6 bin 700 kilometrelik yolculuk tehlikelerle doluydu.
 
Uganda'da silahlı milislerin saldırısına uğrayan ekipten bir kişi hayatını kaybetti. Bazı nehirlerde ve göllerde timsahların saldırılarına uğradılar.
 
Tekneyle yaptıkları yolculuğun son 70 kilometresini yaya sürdüren ve balta girmemiş ormanlarda bir hafta yürüyen kaşifler, sonunda Nil'in kaynağı dedikleri bölgeye ulaştı.
 
Kaynağı bilinmiyor
 
Nil'in gerçek kaynağına ilişkin tartışmalar 1850'den beri yapılıyor. Bilim dünyası ise kaşiflerin iddialarına temkinli yaklaşıyor.
 
Nil nehri üzerine yaptığı 'Nil'in Gizemi' filmiyle tanınan yönetmen Pasquale Scatturo, "buldukları yerin gerçek kaynağı olduğuna ilişkin veri yok" diyor.
 
'Nil' adlı bir kitabı bulunan yazar Robert Collins de, "birkaç kilometrelik bir farktan bahsediyorlar. Bence onlar bir grup maceraperestten ibaret" diye konuşuyor.

(cnntürk)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:07

İLGİLİ HABERLER