Ekonomi
  • 9.10.2017 14:25

Nobel Ekonomi Ödülü sahibini buldu!

Nobel Ekonomi Ödülü, ekonomide yeni bir alan olarak kabul edilmeye başlanan davranışsal ekonomi ya da ekonomi psikolojisinin kurucularından kabul edilen Richard Thaler'in oldu. Thaler'in, pek çok araştırmacıya yeni bir yol açtığı belirtiliyor

Nobel Ekonomi Ödülü, ekonominin psikolojisi üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından Şikago Üniversitesi'nden ABD'li Richard Thaler'e verildi.

Kurul tarafından yapılan açıklamada "Richard Thaler'in katkıları ekonomi ve bireysel kararların psikolojik analizleri arasında köprü oluşturmuştur." denilerek Amerikalı iktisatçının deneysel bulgu ve teorik çıkarımlarının, ekonomik araştırma ve prensiplerin pek çok alanında büyük etkisi olan ekonomi psikolojisine yeni ve süratli genişleyen alanlar yaratılmasına yardımcı olacağı vurgulandı.

Nobel ekonomi Ödülü'nü kazanan Thaler, toplamda 9 milyon İsveç kronu yani 1.1 milyon dolar da para ödülü almaya hak kazandı.

72 yaşındaki Thaler, küresel çok satanlar listesinde olan ve insanların nasıl kötü kararlar verdiğini anlatan Nudge isimli kitabın da yazarlarından biri.

Alfred Nobel'in anısına verilen ödül 1968 yılından bu yana resmi olarak Sveriges Riksbank Ödülü olarak dağıtılıyor ve 1895 yılındaki orijinal grubun içerisinde yer almıyor.

2016 yılındaki ödülü sözleşme teorisindeki dalındaki çalışmalarıyla Finlandiyalı Bengt Holmström ve ABD'li Oliver Hart kazanmıştı.

Güncellenme Tarihi : 9.10.2017 14:26

İLGİLİ HABERLER