Sağlık
  • 24.7.2021 21:47

Nöroloji Ne Demek? Hangi Hastalıklara Bakar?

Nöroloji, sinir sistemi ile ilgili rahatsızlıkları inceleyen bir bölümdür. Nöroloji nedir ne ile ilgilenir? Nöroloji hangi hastalıklarla ilgilenir? Nöroloji doktorundan nasıl randevu alabilirim? Tüm bu soruların yanıtlarını yazının devamında bulabilirsiniz.

Nöroloji Ne Demek?

Sinir anlamına gelen “nöro” ve çalışma, inceleme anlamına gelen “loji” kelimelerinin birleşiminden oluşan nöroloji; sinir sistemi hastalıklarını inceleyen bir alandır. Sinir sistemi; beyin ve omuriliği kapsayan merkezi sinir sistemi ve vücudun farklı yerlerine dağılmış sinirleri kapsayan periferik (çevresel) sinir sisteminden oluşur.

Nöroloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Nöroloji oldukça kapsamlı bir bölümdür. Dolayısıyla “Nöroloji hangi hastalığa bakar?” sorusunun cevabı oldukça uzundur. Sinir sistemini etkileyen tüm hastalıklar nöroloji bölümünün alanına girer. Nöroloji doktorlarının en sık gördüğü hastalıklar şöyledir:

İnme, felç

Epilepsi (sara) gibi nöbet hastalıkları

Multipl Skleroz (MS) hastalığı

Myastenia Gravis gibi kas sinir rahatsızlıkları (nöromüsküler rahatsızlıklar)

Menenjit, ensefalit, beyin absesi gibi sinir sistemi enfeksiyonları

Parkinson veya Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklar

Omurilik rahatsızlıkları

Migren, küme baş ağrısı gibi baş ağrısı hastalıkları

Beyin tümörleri

Nöroloji Muayenesi Nasıl Yapılır?

Nöroloji doktorlarına başvuran hastalara şikayetleriyle uyumlu olarak ayrıntılı bir nörolojik muayene yapılır.

Muayenede kranial sinir olarak da adlandırılan kafa sinirleri tek tek incelenir. Bu sinirler görmeden koku almaya, yüz kaslarından öğürme refleksine kadar pek çok olayda görev alır. Hastanın bu fonksiyonları kontrol edilerek kafa sinirlerinde bir problem olup olmadığı araştırılır.

Denge ve duyu muayenesi de nörolojik muayenenin önemli unsurlarındandır. Denge muayenesinde çeşitli yöntemlerle hastanın hareketlerdeki dengesi ve koordinasyonu incelenir. Duyu muayenesi ise kendi içinde alt dallara ayrılır. Hastanın yüzeyel duyusunu kontrol etmek için el ve ayağına yumuşak bir cisim, sert bir cisim, sıcak ya da soğuk bir cisim sırayla dokundurulup hastaya hissedip hissetmediği sorulur. Diğer duyu muayeneleri ise vücut pozisyonu hissetme, gözler kapalıyken cisme dokunarak tanıma, eline çizilen harfi ya da rakamı tanıma gibi çeşitli işlemleri kapsar.

Nöroloji muayenesinin temel taşlarından biri de mental durum muayenesidir. Bu muayenede hastanın bilinç durumundan belleğine, konuşmasından yargılama kapasitesine kadar çok sayıda bilişsel işlevi kontrol edilir.

Nöroloji doktorları muayene ek olarak hastadan bazı tetkikleri isteyebilir. Nörolojide sık istenen tetkikler:

Lomber ponksiyon

Elektroensefalografi (EEG)

Elektromiyografi (EMG)

Beyin tomografisi (Beyin BT)

Beyin veya omurilik MRI, olarak sıralanabilir.

Önemli Nöroloji Doktorları

Nöroloji doktoru ya da diğer adıyla nörolojist olmak için tıp fakültesinden mezun olmak ve üzerine 4 yıl süren nöroloji uzmanlığı yapmış olmak gerekir. “Türkiye’nin en iyi nöroloji doktoru kim?”,”Bana en yakın nöroloji doktoru nerede?” gibi sorularınızın cevabı için https://doktorbul.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz. Bu sitede; doktorlar hakkında bilgi edinebilir, hasta ve hasta yakınlarının doktor hakkındaki yorumlarını okuyabilirsiniz. Ayrıca seçtiğiniz uzman doktora hastalığınız hakkında online olarak soru sorabilir ve istediğiniz bir zamana randevu oluşturabilirsiniz.

 

 

 

 

Güncellenme Tarihi : 24.7.2021 21:48

İLGİLİ HABERLER