Gündem
  • 30.10.2012 19:36

"Nükleer Santral yanı başımızda saatli bomba gibi duruyor''

TBMM (AA) -      Oğan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Kars'taki Afgan mültecilerin çok zor şartlarda yaşadığını ifade etti.
     Türkiye'nin kapısının, çalan herkese açık olduğunu dile getiren Oğan, ''Mültecinin iyisi kötüsü olur mu, mülteciler arasında ayrım yapılabilir mi- 'Suriyeli mülteciler iyi, diğerleri kötü' diyebilir miyiz- Ama deniyor'' dedi.
     Kurban Bayramı'nda Kars'a gittiğini ve 500 Afgan mültecinin yaşadığı yeri ziyaret ettiğini anlatan Oğan, ''Ben böyle bir manzarayı hayatım boyunca görmedim. O kadar kötü şartlar içindeler ki hastalık diz boyu'' diye konuştu.
     Mültecilerin bölge halkının desteğiyle ayakta durmaya çalıştığını, doktorları olmadığını belirten Oğan, hükümetin Kars'taki mültecilere sahip çıkmasını istedi.
     Oğan, 30 Ekim 1855'te Kars'ın düşman işgalinden kurtulduğunu, Sultan Abdülmecit'in bu vesileyle Kars'a gazilik unvanı verdiğini de belirterek, Karslılar'ın Meclis'ten bir an önce bu unvanın verilmesini beklediğini söyledi.
     Ermenistan'daki Metsamor Nükleer Santrali'nin Türkiye'yi tehdit ettiğini de savunan Oğan, santrale 16 kilometre uzaklıktaki Iğdır'daki ölüm olaylarının neredeyse tamamının kanserden kaynaklandığını savundu.
     Santralin 1988 yılında sızıntıya yol açan kazadan 2 yıl sonra tekrar açıldığını kaydeden Oğan, bunun örneğinin dünyada olmadığını dile getirdi.
     Oğan, santralin kapatılması için 7 yıl önce girişim başlattığını, ancak ömrünün 10 yıl daha uzatıldığını öğrendiklerini belirtti. Sinan Oğan, ''Metsamor Nükleer Santrali yanı başımızda saatli bomba gibi duruyor. Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin devreye girmesi için kaza sonucu santralin patlaması mı, sızıntı mı yapması lazım-'' diye konuştu.
    
     Muhabir: Ali Hakan Der
     Yayıncı: Sefa Salantur

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 11:35

İLGİLİ HABERLER