Medya
  • 30.4.2006 12:55

O KALEMİNDEN DOLAR DAMLAYAN BİR GAZETECİ

Amerikan Los Angeles Times gazetesi, Kuzey Irak'taki Kürt bölgesine yatırım yapan Türk şirketlerinin sayısının 341'i aştığını yazarak, bu durumun ikili ilişkileri güçlendireceğini ifade etti. Kuzey Irak'taki pastanın en kremalı dilimini alan kişi Turkish Daily News gazetesinin ortaklarından gazeteci İlnur Çevik oldu. Türk gazetecinin Çevikler adlı şirketinin, Süleymaniye Havaalanı ve Selahaddin Üniversitesi kampus inşaatı dahil aldığı ihalelerin bedeli 109 milyon doları buldu. Çevik 'başarısının' sırrını gazeteci sıfatıyla tanıştığı Kürdistan Demokratik Partisi Başkanı Barzani ve Celal Talabani ile kurduğu sıkı bağlara borçlu olduğunu vurguladı. Çevik, gazeteye yaptığı açıklamayı şöyle sürdürdü:

"Hain ilan edildim"
"Barzani ve Talabani ile editör olduğum dönemde tanıştım. Türk hükümeti ve Kürtler arasında aracı konumundaydım. Bu yüzden bazıları beni hain ilan etti, bazıları ise mali açıdan bizi yok etmeye kalktı... 2003 harekatından sonra ise Erbil'de Barzani ve Talabani'yle buluştum. Oturup konuştuk.. Benden Kürdistan'a güvenilir Türk yatırımcılar getirmemi istediler. Ben de ortaklıklar kurarak bunu yaptım." Los Angeles Times aracılığıyla Türk iş adamlarını Kuzey Irak'a yatırım yapmaya çağıran İlnur Çevik, kurucusu olduğu The New Anatolian gazetesinde dün yayınlanan köşe yazısında ise Türk hükümetine bir 'mesaj' gönderdi. Çevik "Neden Barzani'yi anlamaya çalışmıyoruz?" başlıklı makalesinde şu ifadeleri kullandı:

"İstese müdahale eder"
"Benim gibi Barzani'yi tanıyanlar, Ankara'nın Erbil'de iyi bir dostu olduğunu bilir. Barzani yönetimi Recep Tayyip Erdoğan hükümetini gönülden destekliyor. Barzani, yıllardır Ankara'nın kendisine saygı duymasını ve bir partner olarak görmesini talep ediyor. Buna rağmen bazı yüksek konumdaki kişiler, Barzani'yi PKK'ya karşı mücadelede kullanılan bir aşiret lideri gibi görüyor. Oysa bu kişiler Kürt liderlerin dünya standartlarında bir yönetim anlayışına sahip olduğu anlamıyor. Öte yandan Türk medyası Barzani'ye karşı kampanya başlattı. Basında Barzani'nin Güneydoğu'daki ayrılıkçı akımların yanında yer aldığına yönelik yorumlar çıkıyor.

Eğer Iraklı Kürtler, Türkiye'nin içişlerine müdahale etmek istese bunu özellikle Güneydoğu'da yapabilirler. Ancak bu gündemlerinde yok çünkü, böyle bir durumun uzun vadede kendilerine zarar vereceğini biliyorlar. Peki biz neden bizle iyi dost olmak isteyen bir adamı düşman yapmaya çalışıyoruz? Iraklı Kürtler daha iyi bir gelecek istiyor ve bunun sadece Türkiye ile dost olurlarsa gerçekleşeceğinin farkındalar."

(vatan)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:28

İLGİLİ HABERLER